{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisani ugovori o podsticanju povratka

F
12.6.2007. u 12:55
0
0
Potpisani ugovori o podsticanju povratka
0
Potpisani ugovori o podsticanju povratka
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Mušić potpisao je danas u Sarajevu ugovore sa zvaničnicima Zeničko-dobojskog kantona i općina Teočak i Jajce čime se naglašava namjera tog ministarstva da i dalje snažno podrži rekonstrukcije i obnovu ratom uništenih infrastrukturnih objekata, omogući povratak, te istovremeno doprinese razvoju i jačanju lokalnih zajednica.
Tako je resorni federalni ministar Mušić potpisao s ministrom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u Vladi ZDK-a Josipom Martićem ugovor o udruživanju iznosa za realizaciju projekta "Obnova stambenih objekata u funkciji povratka raseljenih osoba i povratnika na području i s područja ZDK-a 2007".

Vrijednost tog projekta je 600.000 KM, a novac bit će utrošen za obnovu 30 stambenih jedinica raseljenih osoba i povratnika na području i s područja ZDK-a.

Od ukupne sume planirane spomenutim projektom, Vlada ZDK-a je putem resornog kantonalnog ministarstva osigurala 350.000 KM i bit će implementator projekta, dok je resorno federalno ministarstvo sudjelovalo s 250.000 KM. Udruživanje iznosa ima za cilj rješavanje socijalno najugroženijih raseljeničkih i povratničkih porodica smještenih u neuvjetnim objektima.

Ministar Mušić potpisao je danas i ugovore o sufinansiranju projekata održivog povratka u općinama Teočak i Jajce. Uime Općine Teočak ugovor je potpisao općinski načelnik Taib Muminović, a uime Općine Jajce načelnik Općine Nisvet Hrnjić.

Vrijednost ugovora za općinu Teočak je više od 225.000 KM, a novac je namijenjen za izgradnju dva školska igrališta u područnim školama Jasikovac i Stari Teočak, te rekonstrukciju i modernizaciju puta na relaciji Stari Teočak - Tursunovo brdo i Teočak - Prosjeka. Od ukupne sume planirane tim projektom, federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica osiguralo je 200.000, a Općina Teočak 25.000 KM i osigurala projektnu dokumentaciju i bit će i implementator projekta.

Projekt održivog povratka za općinu Jajce vrijedan je 150.000 KM od čega je resorno federalno ministarstvo osiguralo 80.000, Općina Jajce 70.000 i osigurala je dokumentaciju i bit će implementator tog projekta. U okviru tog projekta bit će izgrađena dva ogrališta u naseljima Kruščica i Biokovina te nastavljeno asfaltiranje puta u naselju Dnolučki Prsten.

Na području općina Teočak i Jajce proces povratka je na zavidnom nivou, a spomenuti projekti su treća faze nadogradnje uvjeta života povratnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: