BiH
0

Potpisani ugovori o obnovi 33 kuće za povratnike u istočnu Bosnu

FENA
U prostorijama Sektora za raseljene osobe, povratak i repatrijaciju danas su potpisani tripartitni ugovori o realizaciji obnove 33 stambene jedinice za povratnike u istočnu Bosnu: općine Foča, Ustikolina i Kalinovik.

Ugovore su potpisali predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo, predstavnici humanitarne organizacije ASB te korisnici donacije-povratnici.

"Doniranim sredstvima bit će, pored 33 kuće, obnovljene i dvije ambulante - na Tjentištu i u Kozijoj Luci. Radit će se po sistemu "ključ u ruke", a osigurana su i određena sredstva za osiguravanje održivog povratka. Tako će, svaki od povratnika-potpisnika ugovora, navesti šta je to što bi njemu trebalo od samoodrživih mjera", izjavio je predstavnik ASB-a Hakija Pozderac.

Tender je već raspisan u ponedjeljak, a rok za dostavu ponuda je 10. jula. Nakon odabira izvođača, radovi će početi u augustu. Rok za završetak radova je dva mjeseca od početka obnove stambenih jedinica.

Donirana sredstva od dva miliona KM osigurali su Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a, Ministarstvo stambenih poslova KS-a, te ASB koji je u funkciji implementatora također izdvojio određenu sumu novca.