Grad Sarajevo
0

Potpisani ugovori o finansiranju 'Kuće na pola puta' i 'Sigurne kuće'

FENA
Gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen potpisao je danas ugovore o realizaciji odobrenih sredstava iz budžeta Grada za ovu godinu namijenjenih projektima "Kuća na pola puta" i "Sigurna kuća".

Potpise na dva ugovora u vrijednosti od po 20.000 KM stavile su i direktorica JU Kantonalni centar za socijalni rad Mirsada Poturković te program menadžerica Fondacije lokalne demokratije Amra Hadžić.

Odobrena budžetska sredstva namijenjena su održavanju kontinuiranog rada oba humana projekta, čiji je cilj pružiti pomoć ženama i djeci koja su pretrpjela određeni vid nasilja u porodici, kao i djeci bez roditelja.

Ukazujući na porast intenziteta nasilja u BiH, gradonačelnik Behmen smatra da to ukazuje na opću nebrigu društva prema pojavi nasilja i njegovim žrtvama. Riječ je, kazao je, o socijalnoj patologiji koja korijen ima u različitim izvorima.

Obećao je i buduću podršku Grada ovim projektima.

Govoreći o dosadašnjem radu "Kuće na pola puta", koja je u saradnji sa Centrom za socijalni rad formirana u naselju Blagovac u Vogošći, Mirsada Poturković ističe da je do danas kroz tu ustanovu prošlo 13 mladića i djevojaka, djece bez roditelja.

Pod okriljem Kuće danas je troje djece, a u pripremi je dolazak još njih pet.

Ona naglašava da djeca sredstva za egzistenciju zarađuju vlastitim radom, ali dobiju smještaj i sigurnost. Kazala je da će ovogodišnja sredstva, veća za 10.000 KM od proteklih godina, biti utrošena i za popravku krova objekta te stvaranje kvalitetnijih uvjeta za boravak djece.

Ističući da Fondacija lokalne demokratije nakon osnivanja "Sigurne kuće" 2000. godine prati njen rad, Amra Hadžić naglašava da je uočen blagi porast žrtava nasilja u porodici. U kući tako danas boravi 39 žena i djece, dok je 40 osoba njen maksimalan kapacitet.

Kazala je da sve žrtve u kući dobiju savjet stručnjaka i psihijatrijske tretmane koji im pomažu u prevazilaženju težih psiholoških stanja. Uposlenicima često za pružanje pomoći nedostaju odjeća i obuća te školski pribor, jer većina žrtava iznenada i nepripremljeno dolazi potražiti pomoć.

Hadžić je dodala i da se oko 50 posto žrtava nakon tromjesečnog ili šestomjesečnog boravka u "Sigurnoj kući" vrati vlastitim domovima, dok se dio žena osamostali, zaposli i počne novi život.

Oba projekta - "Kuću na pola puta" i "Sigurnu kuću" finansira samo Grad Sarajevo.