BiH
0

Potpisani ugovor o dvojnom državljanstvu i Sporazum o saradnji u nadzoru državne granice između BiH i Hrvatske

FENA
Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Ivica Kirin potpisao je danas u Sarajevu s ministrom civilnih poslova BiH Sredojem Novićem i ministrom sigurnosti BiH Tarikom Sadovićem Ugovor o dvojnom državljanstvu između BiH i Republike Hrvatske i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade RH o saradnji u nadzoru državne granice.

Sporazumi su potpisani nakon razgovora visokih vladinih delegacija dviju zemalja predvođenih predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem i hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Kako je nakon svečanog potpisivanja ocijenio predsjedavajući Špirić, zajednička ocjena je da posjeta hrvatskog premijera predstavlja snažan podsticaj razvoju dobrosusjedskih odnosa te prilika da se govori o podršsci i saradnji u regionu, tim prije što Hrvatska 2009. godine treba da postane članicom Evropske unije.

-To bi, smatra Špirić, trebalo podstaknuti BiH da tada barem bude kandidat za članstvo. Razgovarano je i o onim pitanjima između dviju zemalja koja su ostala neriješena. Jedno od takvih pitanja je problem državne granice u Neumu, na otvorenom moru i Uni. Između dviju zemalja postoji ogromna volja da se ovo pitanje riješi. Špirić je naveo da je danas predloženo da se eksperti još jednom sastanu, te ako ne uspiju naći rješenje da se ratificira onaj dio ugovora koji je nesporan, a da ostalo ide na međunarodnu arbitražu čime bi BiH i Hrvatska riješile spor kao "civilizirane zemlje".

U vezi s namjerom Hrvatske da izgradi most kopno-Pelješac, potrebno je da BiH ostvari svoje pravo na pristup otvorenom moru, a Hrvatska da poveže dva dijela zemlje. Ukoliko se zadovolje ta dva uvjeta, Špirić kaže da nikakvih problema ne bi trebalo da bude.

U razgovorima nije zaobiđeno ni pitanje Luke Ploče. BiH je ratificirala Sporazum o Luci Ploče, ali ne i hrvatski Sabor. Premijer Sanader je danas uputio promemorij koji predviđa da BiH u Luci Ploče dobije status najpovlaštenije nacije. Špirić je rekao da ovaj dokument bh. strana najprije treba proučiti, nakon čega će imati zvaničan stav.

Premijer Sanader je ocijenio da BiH i Hrvatska imaju puno više zajedničkog nego otvorenih pitanja, ali ni njih ne treba gurati pod tepih. Dvije vlade, kazao je on, čvrsto su opredijeljene da ne gube vrijeme, nego da rješavaju postojeće probleme na dobrobit svojih građana.

  • Hrvatska je apsolutno zainteresirana za održivu i stabilnu BiH, poručio je Sanader, dodajući da njegova zemlja želi vidjeti BiH u euroatlantskim integracijama i učinit će sve da joj pomogne na tom putu. Istaknuo je kako je prilikom svojih susreta s američkim predsjednikom Georgom Bushom prošle jeseni podržao pristupanje BiH Partnerstvu za mir i NATO-u, jer je to u strateškom interesu i Hrvatske. Kod Sporazuma o Luci Ploče, Sanader je naveo da je bio potpisan u okviru posebnih odnosa između Federacije BiH i Hrvatske i zato se sada išlo s prijedlogom koji uključuje neke nove elemente. Osim što je u Sporazum sada potrebno uključiti cijelu BiH, Hrvatska sada želi da se pritanje Luke Ploče poveže s koridorom V-C.

Hrvatski premijer kaže da su Ploče živo zainteresirane za koridor V-C, a BiH za koridor i za Luku te postoje razlozi za novi pristup, a to je davanje BiH statusa najpovlaštenije nacije. U vezi s problemom granica i izgradnje mosta kopno-Pelješac Sanader je uglavnom ponovio Špirićevu izvjavu, ali je upozorio na potrebu izrade posebne studije o utjecaju na okoliš kada je u pitanju projekt izgradnje hidrocentrala "Gornji horizonti" u gornjem toku Neretve, jer se radi o zajedničkoj rijeci i ovaj projekt ne bi smio utjecati na njen tok.

Sva pitanja u vezi s Jadranskim naftovodom su riješena krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, ali, kaže Sanader, ako neko ima drugačijih informacija neka ih ponudi. Upitan da prokomentira moguće ustavne promjene u BiH, hrvatski premijer je kazao da je Dayton bio sjajan za zaustavljanje krvoprolića, ali da je danas došlo vrijeme da se nađu rješenja koja nisu bila tada predviđena. Međutim, smatra Sanader, ta rješenja treba donijeti uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda, bez nametanja