{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisani memorandumi za implementaciju održivog povratka

F
16.7.2010. u 14:55
0
0
Potpisani memorandumi za implementaciju održivog povratka
0
Potpisani memorandumi za implementaciju održivog povratka
Safet Halilović
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović potpisao je danas u Mostaru s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem i predstavnicima osam općina koje pripadaju Regionalnom centru (RC) Mostar memorandume o razumijevanju za implementaciju projekata održivog povratka na to područje, za koji je to ministarstvu u ovoj godini izdvojilo 1 194 000 mraka.
Memorandum se, među ostalim, odnosi na sanaciju komunalne i socijalne infrastrukture te zapošljavanja povratnika.

Za općine s područja RC Mostar u 2010. godini odobreno je 40 projekata iz oblasti održivog povratka koji se odnose na sanaciju komunalne i socijalne infrastrukture i zapošljavanja povratnika.

Po riječima ministra Halilovića, potrebe u RC-a Mostar daleko su veće jer se i u samom središtu tog centra nalazi niz porušenih stambenih objekata za čiju su sanaciju potrebna značajnija materijalna sredstva.

Što se tiče održivosti povratka, ministar Halilović napomenuo je kako su prisutni sve izraženiji problemi održivosti povratka, posebice kod zapošljavanja i samozapošljavanja povratnika. Taj bi se problem, kao i sva pitanja vezana za Aneks 7 Daytonskog mirovnog sporazuma, po njegovom mišljenju, trebao riješiti Revidiranom strategijom za provedbu Aneksa 7 Daytonskog sporazuma.

"Tim dokumentom i akcionim planom koji je usvojen za razdoblje 2010.-2014. ,uz ozbiljnija financijska sredstva, trebala bi se riješiti sva pitanja koja su vezana za Aneks 7., pa tako i pitanje nadoknade štete kada je riječ o izgubljenom domu", istaknuo je ministar Halilović.

Da Grad Mostar još ima jako mnogo potreba po pitanju obnove i povratka, složio se i gradonačelnik Bešlić, te izrazio nadu da će se Revidiranom strategijom ti projekti brže rješavati i da će Grad Mostar u sljedeće četiri godine uspješno riješiti sva pitanje vezana za povratak i obnovu porušenih stambenih objekata.

U posljednje tri godine za općine koje pripadaju Regionalnom centaru Mostar za 78 projekata održivog povratka Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo je 3 207 000 maraka. Za obnovu individualnih stambenih jedinica povratnika, zgrada zajedničkog stanovanja i elektrifikaciju povratničkih naselja na području Regionalnog centra Mostar ministarstvo je u ovoj godini izdvojilo 2 924 000 maraka, a u 2008. i 2009. godini za potrebe povratnika izdvojeno je više od 14 milijuna maraka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: