Konferencija evropskih lidera
0

Potpisana peticija za zabranu kasetne municije

FENA
Učesnici dvodnevne Konferencije evropskih lidera o kasetnoj municiji u Sarajevu potpisali su danas peticiju za zabranu ove municije.

Peticija je inicijativa da se šira javnost uključi u pokretanje vlada da potpišu konvenciju o zabrani kasetne municije u Oslu 3. decembra. Peticija za zabranu kasetnih bombi ne predstavlja zakonsku obavezu i više se smatra izražavanjem podrške. U svijetu je do sada potpisalo 3.600 ljudi.

"Kasetne bombe nanose predvidljivu i neprihvatljivu štetu civilima, kako za vrijeme bombardovanja, tako i mnogo godina poslije. Ovo oružje je moralno neprihvatljivo. Kroz usvajanje i odobravanje Sporazuma o zabrani korištenja, skladištenja, transporta i proizvodnje kasetnih bombi, vlade će se zakonski obavezati da ne samo zabrane kasetnu municiju već i da očiste zagađena područja i osiguraju pomoć žrtvama i oštećenim zajednicama", kaže se u peticiji.

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić naglasio je važnost održavanja ove konferencije u Sarajevu, koju je organiziralo Evropsko vijeće vjerskih lidera, u saradnji s Međureligijskim vijećem u BiH i organizacijom Hendicap International.

"Održavanje ove konferencije o totalnoj zabrani proizvodnje, skladištenja i transporta kasetnog naoružanja ima više poruka, ali najvažnija jeste da je Sarajevo preživjelo prošlo stoljeće i da kao svjedok i žrtva i onaj koji je preživio ima moralno pravo i moralnu obavezu da upozori na opasnost od kasetnog naoružanja koje uništava ljudski život i sve iza sebe", kazao je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

On je istakao da Međureligijsko vijeće BiH može djelovati moralno i vlastitim primjerom pokazati i poticati one koji imaju moć i utjecaj da zaustave proizvodnju, da izbjegnu skladištenje i da zabrane transport.

"Za nas u Sarajevu je to jako važno i mi odašiljemo moralnu poruku, ali mnogo važnije je da to urade naši susjedi, upravo oni koji su izvršili agresiju na BiH i koji su počinili genocid u Srebrenici", kazao je ef. Cerić.

"Sarajevo treba da danas bude u svijetu ta moralna savjest, da svojim činom i potpisivanjem ovog sporazuma drugima stavimo na savjest obavezu da to urade. Ovo je prilika da pozovemo naše susjede da i oni to urade i da više nikada Sarajevo, ali i niko drugi u svijetu, ne živi u strahu od opsade i da narodi BiH, a posebno bosanski muslimani ne žive u strahu od genocida", kazao je Cerić.

Zagovarač za zabranu kasetne municije u svijetu uime organizacije Hendicap International Branislav Kapetanović, nastradali od mina, poručio je vladama svijeta da prihvate Sporazum o zabrani korištenja, skladištenja, transporta i proizvodnje kasetnih bombi.