Tirana
0

Potpisana dva sporazuma između BiH i Republike Albanije

FENA
Nakon susreta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića i delegacije BiH sa predsjednikom Republike Albanije Bamirom Topijem i albanskom delegacijom, jučer su potpisana dva sporazuma između BiH i Republike Albanije.

Sporazum o unaprijeđenju i zaštiti investicija između Bosne i Hercegovine i Republike Albanije potpisali su ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i ministar energije i industrije Republike Albanije Genk Ruli (Genc Ruli). Drugi sporazum, Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu te sprečavanju fiskalne evazije potpisali su zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović i zamjenik ministra finansija Republike Albanije Florion Mima.

Nakon ceremonije potpisivanja održana je konferencija za novinare na kojoj su se obratili predsjedavajući Silajdžić i predsjednik Topi.

Predsjedavajući Silajdžić je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem dva sporazuma te kazao kako treba raditi i na potpisivanju ostalih sporazuma, koji će unaprijediti saradnju između dvije države. On je istakao da BiH ima interes da kontinurano razvija odnose sa Albanijom, te da će, kako je rekao, ova posjeta upravo to podstaći. Dodao je da je interes svih zemalja u regionu da unaprijeđuju međusobne odnose te da idu putem ka Evropskoj uniji.

"Čvrsto vjerujem da će približavanje zemalja regiona Evropskoj uniji i NATO-u dati doprinos miru i stabilnosti u regiji a to nam je svima cilj", kazao je predsjedavajući Silajdžić.

Predsjednik Topi je kazao da su odnosi između BiH i Albanije dobri i da je zajednička budućnost u Evropskoj uniji. I on je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma, za koje je rekao da će unaprijediti saradnju između dvije zemlje. Istakao je da se treba povećati nivo političkog dijaloga ali i investicije, jer kako je rekao, to je dobro za cijeli region koji će uskoro biti zajedno u Evropi.

Predsjednik Topi je također kazao da su razvoj infrastrukture, turizam, slobodno kretanje građana i biznisa, te razvoj ekonomije vrlo važni za Albaniju, BiH ali i sve zemlje regiona, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.