{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisana četiri sporazuma o saradnji između BiH i Albanije

F
24.3.2009. u 11:48
0
1
Potpisana četiri sporazuma o saradnji između BiH i Albanije
0
Potpisana četiri sporazuma o saradnji između BiH i Albanije
Foto: Reuters
Predstavnici BiH i Republike Albanije potpisali su danas u Sarajevu četiri sporazuma - o policijskoj saradnji, o readmisiji, o uvjetima uzajamnih putovanja građana BiH i Albanije te o carinama.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i premijer Albanije Sali Berisha ocijenili su na pres-konferenciji izuzetno značajnim potpisane sporazume za intenziviranje saradnje između dvije zemlje u konkretnim oblastima.

Istaknuli su da su sporazumi posebno važni za razvoj ekonomske saradnje te će omogućiti da se otvore tržišta jedne i druge zemlje za uspješniju saradnju.

Predsjedavajući Špirić je naveo da BiH s Republikom Albanijom u vanjskoj trgovini razmjenjuje vrijednost robe od 20 miliona maraka te da naša zemlja ima pozitivnu razmjenu.

-U periodu ispred nas trebamo učiniti sve da ta razmjena bude snažnija i pravednija, naveo je Špirić, naglasivši da je potrebno stvarati uvjete da kompanije iz BiH snažnije nastupaju na tržištu Albanije i obratno.

Premijer Berisha, koji je danas doputovao u zvaničnu posjetu BiH, istakao je značaj unapređenja saradnje u investiranju, kazavši da je Albanija mala zemlja, ali s izuzetno velikim potencijalom kada su u pitanju strana ulaganja.

Rekao je da su bh. investitori dobrodošli da ulažu u njegovu zemlju, posebno u energiji i turizmu.

Iako odnose između dvije zemlje smatraju izuzetno prijateljskim, premijeri BiH i Albanije su zaključili da se i u drugim oblastima u narednom periodu sačine odgovarajući sporazumi o saradnji.

Dvojica premijera su razgovarali i o evropskom i evroatlantskom putu dviju zemalja te istaknuli da je, osim razvoja međusobnih odnosa, nužno stvarati i nove regionalne incijative.

Time bismo pokazali svoju spremnost za saradnju i napredak na putu prema NATO-u i EU, dodali su.

Napominjući da će Albanija u aprilu postati punopravni član NATO-a, premijer Berisha je najavio da će dati punu podršku integraciji BiH u NATO.

On je također saopćio da je Albanija odlučila otvoriti svoju ambasadu u Sarajevu, a predsjevajući Špirić je kazao da i "BiH treba učiniti sve da ima svoju ambasadu u toj zemlji kako bi odnosi između dvije zemlje bili na istom nivou".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: