Goražde
0

Potpisana 52 ugovora za rekonstrukciju poplavom uništenih kuća

FENA
Goražde u vrijeme poplava (Foto: Arhiv)
Goražde u vrijeme poplava (Foto: Arhiv)
U Općini Goražde danas je upriličeno potpisivanje 52 ugovora za pomoć u sanaciji šteta porodicama čiji su domovi u potpunosti ili djelimično uništeni tokom poplava u decembru 2010. godine.

Ukupna vrijednost ugovora iznosi 175.000 KM i sva sredstva dodjeljena su po odluci Štaba Civilne zaštite Općine Goražde.

Dvadeset četiri (24) korisnika dobila su finansijsku pomoć za nabavku i ugradnju građevinskog materijala, dok je 26 korisnika dobilo donacije u građevinskom materijalu koji je ranije dodijelila njemačka humanitarna organizacija „HELP“ i fondacija iz Turske. Općina Goražde finansirat će troškove ugradnje.

Ugovor su danas potpisale i dvije porodice kojima su kuće u potpunosti uništene i kojima su donirana sredstva u iznosu po 33.000 KM za izgradnju ili kupovinu kuće.

Svi korisnici sredstava dužni su u roku od 120 dana radove privesti kraju.

Uz današnje ugovore, zahvaljujući firmi „Prevent“ koja je donirala građevinski materijal za osam porodica, te Vladi Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) koja je posredstvom Ministarstva za boračka pitanja dodijelila sredstva za nabavku građevinskog materijala za 17 porodica, do sada je obezbijeđena sanacija ili izgradnja za ukupno 79 kuća.

Kako je danas istakao načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović, aktivnosti na sanaciji posljedica poplava nastavljaju se, a očekivanja su da će do maja biti sanirane i preostale kuće koje su pretrpjele štetu.