BiH
0

Potpisan zahtjev za izručenjem kapetana Dragana

FENA
Hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt jutros je potpisala zahtjev za izručenjem Dragana Vasiljković, u javnosti poznatijeg kao kapetan Dragan, saopšteno je iz Ministarstva pravosuđa RH.

U Ministarstvu kažu da je zahtjev za izručenje Vasiljkovića sastavljen u cijelosti prema smjernicama dobivenim od australskog državnog tužilaštva s ciljem ispunjavanja uvjeta za izručenje koji se traže u anglosaksonskom pravu prema kojemu postupaju nadležna australska tijela.

Zahtjev je upućen prije predviđenog roka, a prosljeđuje se diplomatskim putem prema Australiji, kažu u Ministarstvu.

Nekadašnji komandant srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, a sada australski državljanin uhapšen je 20. januara u Sydneyju na osnovu međunarodne potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska. Hrvatska je od tada imala rok od 60 dana da službeno zatraži njegovo izručenje.

Šibensko Županijsko državno tužilaštvo Vasiljkovića tereti da je kao komandant jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Osumnjičen je da je u junu i julu 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u februaru 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tereti ga se i da je kao komandant jedinica za posebne namjene u julu 1991. u Glini, u dogovoru sa komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske Policijske stanice, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

Tokom tog napada, protivno odredbama Ženevske konvencije, oštećene su i uništene civilne zgrade, stanovništvo je natjerano u bijeg, opljačkana im je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i jedan strani novinar.

Vasiljković je te optužbe odbacio, a međunarodnu potjernicu koju su hrvatske vlasti raspisale za njim ocijenio kao pokušaj Zagreba da vrši pritisak na Srbe.