BiH
0

Potpisan ugovor za obnovu kula Starog mosta

Klix.ba
Direktor Jedinice za koordinaciju projekta "Obnova Starog mosta u Mostaru" Rusmir Čišić i njegov zamjenik Tihomir Rozić potpisali su danas u Gradskom poglavarstvu Mostara ugovor s izvođačima radova za rekonstrukciju kula Starog mosta "Tara" i "Helebija".

Kako prenosi NTV Hayat, tom je prilikom Rozić kazao kako je Svjetska banka za izvođače radova odabrala tri firme: Joint Venture –"Građevinar Fejić", "HP Investing" i "Kara drvo".

Dodao je kako će rekonstrukcija kula na lijevoj strani "Tara" i desnoj "Helebija" započeti tokom sljedeće sedmice, te kako će trajati deset do jedanaest mjeseci.

"Kule nisu izravno povezane s mostom, pa će izvođači već krajem decembra početi raditi na raščišćavanju i demontaži pojedinih pomoćnih objekata koji su korišteni za rekonstrukciju mosta", kazao je Rozić.

Gradonačelnik Mostara Hamdija Jahić i njegov zamjenik Ljubo Bešlić složili su se kako je bitno da uloženi novac ostane u Mostaru.

"Još je važnije to što će projekt rekonstrukcije omogućiti zaposlenje nove radne snage", dodao je dogradonačelnik Bešlić.

Inače, konkurs za izvođača radova obnove kula Starog mosta bio je otvoren 14. februara ove godine, a sve zainteresirane firme na taj konkurs mogle su se javiti do 25. marta. Nakon toga Svjetska banka je uzela ponude na razmatranje.

Vrijednost radova na projektu "Obnova Starog mosta u Mostaru" iznosi 15,5 miliona dolara, a bit će završeni polovinom 2004. godine.