{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan ugovor za obilježavanje oružja u BiH, Njemačka donirala 190.000 eura

10.8.2018. u 11:42
1
21
Potpisan ugovor za obilježavanje oružja u BiH, Njemačka donirala 190.000 eura
1
Christian Sedat, otpravnik poslova Ambasade Njemačke u BiH i Alexander Maier, projekt menadžer organizacije „The HALO Trust“ u Bosni i Hercegovini potpisali su danas ugovor o dodjeli 190.000 eura za stopostotni popis zaliha u skladištima vojnog oružja, za njihovo označavanje i registraciju.
Tokom projekta se Oružane snage Bosne i Hercegovine obučavaju za obilježavanje i registraciju oružja. Cijeli proces prati EUFOR.

Projekat se planira na period 2017. - 2019. godine. U sklopu Master plana za ovu zemlju koji se odnosi na municiju, naoružanje i eksplozivne materije, timovi će obavljati označavanje i registraciju lakog i malokalibarskog naoružanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Za to obično putuju sa mašinama za markiranje na lokacije Oružanih snaga i obilježeno oružje odmah unose u bazu podataka.

Projekat "Obilježavanje oružja" već je finansiran u novembru 2017. godine njemačkim sredstvima u visini od oko 150.000 eura. Tim sredstvima je omogućeno, između ostalog, osnivanje kancelarije, provođenje specijalne obuke u oblasti označavanja i registracije, vođenje knjigovodstva o oružju kao i nabavka dvije prve mašine za obilježavanje.

Projekat će pored „The HALO Trust“ naučno propratiti partnerska organizacija iz Ženeve „Small Arms Survey“. To je u skladu sa ciljevima Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke za kontrolu konvencionalnog naoružanja.

Kroz ovaj projekat se uspostavlja održivi i sveobuhvatan sistem upravljanja naoružanjem u Oružanim snagama, koji podržava Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, kako bi ispunili obaveze prema Strategiji za kontrolu lakog i malokalibarskog naoružanja za period 2016. - 2020.

Ovaj kompletan popis inventara predstavlja prekretnicu u oblasti Master plana i vodi Bosnu i Hercegovinu odlučujući korak dalje u ispunjavanju međunarodnih smjernica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: