Osigurano 11,5 miliona KM
29

Potpisan ugovor za kupovinu 103 stana namijenjena boračkoj populaciji KS

B. R.
Sa potpisivanja ugovora (Foto: Vlada KS)
Sa potpisivanja ugovora (Foto: Vlada KS)
Notarski ugovor za kupovinu preostala 103 stana, namijenjena za stambeno zbrinjavanje boračke populacije u Kantonu Sarajevo, potpisan je danas u prostorijama Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova, saopćeno je.

Kantonalni ministar za boračka pitanja Omer Osmanović (NiP) je zadovoljan zbog toga što se ovim, kako je navedeno, trajno rješava stambeno pitanje za 103 porodice te se napokon ukidaju dugogodišnje liste čekanja.

"Ovaj kapitalno-strateški projekat bio jedan od mojih prioriteta prilikom preuzimanja mandata u Ministarstvu. Veoma sam sretan što smo okončali kupovinu stanova za porodice koje godinama čekaju na realizaciju ovog prava. Naredni korak bit će potpisivanje predugovora sa budućim vlasnicima, što ćemo realizovati u narednom periodu", istakao je Osmanović.

Skupština Kantona Sarajevo prethodno je potvrdila kupovinu ovih stanova. Za realizaciju ovog ugovora osigurano je 11,5 miliona KM iz kapitalnih investicija kroz kreditno zaduženje, od čega je očekivana obaveza Ministarstva 10,2 miliona KM, dok preostali dio troškova u iznosu od 1,3 miliona KM snose krajnji korisnici.

Stanovi će biti dodijeljeni pripadnicima boračke populacije, i to roditeljima poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima te suprugama poginulih boraca, saopćeno je.