BiH
0

Potpisan Ugovor za izradu regulacionog plana historijske gradske jezgre Mostara

FENA
Federalni ministar prostornog uređenja Salko Obhođaš i generalni direktor kompanije "Bimtas" iz Istanbula Ahmet Agirman danas su u Mostaru potpisali Ugovor za izradu regulacionog plana historijske gradske jezgre Mostara.

Naime, stručnjaci turske kompanije "Bimtas" počet će ovih dana aktivnosti na izradi regulacijskog plana historijske gradske jezgre Mostara.

Ministar Obhođaš je kazao kako je imao priliku posjetiti preduzeće "Bimtas" te dodao kako to preduzeće primjenjuje najsavremniju tehniku u izradi regulacionih planova.

"Zahvalan sam im, osim toga što nam doniraju izradu regulacionog plana, i na svim iskustvima koje će nam prenijeti po pitanju prostorno-planske dokumentacije", kazao je Obhođaš.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić je kazao kako je dolazak stručnjaka Bimtasa u Mostar jedan veliki događaj za ovaj grad, prvenstveno, kako je istakao, jer se dobiva izuzetno kvalitetan regulacioni plan stare jezgre, a na taj način se osigurava i njena zaštita te valorizacija u ekonomskom, turističnom i svakom drugom smislu.

"Nakon obnove Starog mosta mislim da je ovo najvrijednija donacija koju je Grad Mostar dobio u funkciji zaštite i starina grada Mostara, a istovremeno i buduće saradnje između Istanbula i Mostara", kazao je Ćorić.

Inače, kompanija "Bimtas" je uspješno razvila najsavremnija tehnološka dostignuća u procesu izrade planske dokumentacije, a njen predstavnik je izrazio spremnost da se isti primjene u izradi digitalnog 3D modela historijske gradske jezgre.