BiH
0

Potpisan ugovor za izradu Federalne strategije zaštite okoliša

FENA
Federalna ministrica okoliša i turizma Katica Čerkez i predstavnici zajedničkog konzorcija "Bosna S Oil", Instituta za hidrotehniku Sarajevo i IPSA instituta Sarajevo danas su potpisali u Sarajevu Ugovor za izradu Federalne strategije zaštite okoliša koja obuhvata strategiju zaštite zraka, prirode i upravljanja otpadom s Akcionim planom.

Strategijom će biti obuhvaćeno i upravljanje vodama na teritoriji FBiH, iako će to biti u nadležnosti drugih ministarstava.

Ovaj konzorcij dobio je zadatak izrade Strategije nakon propisane tenderske procedure koja je trajala pola godine, a zadatak treba obaviti u narednih 12 mjeseci. Vrijednost projekta je 380.000 KM, plus PDV, a po okončanju izrade Strategija će biti upućena Vladi FBiH koja će je proslijediti na usvajanje Parlamentu FBiH. Novac je osiguran u budžetu FBiH.

Prema riječima ministrice Čerkez, Strategija nije značajna samo za Vladu FBiH nego BiH u cjelini i na njoj će se raditi u koordinaciji s Republikom Srpskom.

Ovo je, također, jedna od zadaća BiH u procesu stabilizacije i pridruživanja sa Evropskom unijom i predstavlja jednu od ulaznica u EU, naglasila je Čerkez.

Ona se nada da će Strategija zadovoljiti osnovne evropske uvjete i tako dati doprinos za približavanje EU, odnosno Strategija će obavezati BiH da kao buduća članica EU zadovoljava evropske standarde u ovoj oblasti.

  • Ovo ministarstvo i Vlada FBiH tim daju svoj doprinos u procesu evropskih integracija, naglasila je ministrica Čerkez.

Strategijom treba regulirati i takva pitanja kao što su deponije i upravljanje čvrstim otpadom, "da ne napravimo sebi štetu i damo rješenja kako zaštititi okoliš", kazala je ona.

Koordinator projekta, direktor Instituta za hidrotehniku Sarajevo Tarik Kupusović je istaknuo kako je projektni zadatak napravljen odlično, čime je data osnova za izradu Strategije.

Četrnaest eksperata okupljenih u konzorciju radit će u 19 podsektora na ovom pionirskom poslu tokom godinu dana, naveo je Kupusović, naglašavajući kako već danas počinje rad na izradi Strategije, a već nakon mjesec dana može se očekivati tzv. polazni izvještaj.

"Očuvanje okoliša je uvjet održivog razvoja, što će omogućiti bolji život u BiH zbog privrednog razvitka i boljih uvjeta života", kazao je on.

Na ceremoniji je istaknuto da je hendikep za BiH što nema zaštitu okoliša kao izdvojenu nadležnost na državnom nivou, tim prije što je BiH potpisnica međunarodnih konvencija u ovoj oblasti te se postavlja pitanje njihovog provođenja, jer su operativni mehanizmi na nivou entiteta.

Zato će se, iako komunikacija s RS-om postoji, implementacija provoditi odvojeno.