BiH
0

Potpisan ugovor za dodjelu stipendija učenicima i studentima

Sarajevo-x.com
Ministar za boračka pitanja Hajrudin Ibrahimović i direktorica Fonda "Ikre“ Enisa Rustempašić potpisali su danas Ugovore za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima za školsku 2007/2008. godinu sa korisnicima stipendija. Svečanom potpisivanju prisustvovao je i premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić.

Premijer Samir Silajdžić naglasio je činjenicu da su dobitnici stipendija mladi i perspektivni ljudi koji su budućnost naše države.

"Vaši roditelji su sigurno najzaslužniji za odbranu Sarajeva i BiH. Vlada Kantona Sarajevo nastavit će i dalje sa podrškom ovakvim projektima, jer želimo pokazati respekt prema vama- djeci, čiji su roditelji dali živote i dijelove tijela za odbranu nezavisnosti naše zemlje“, naglasio je Silajdžić.

Prema riječima ministra Ibrahimovića pravo učešća na konkursu za stipendije imali su borci branitelji i njihova djeca koja su ispunjavala sljedeće uslove: da imaju neprekidno prebivalište na području Kantona Sarajevo najmanje tri godine prije stupanja na snagu Zakona o dopunskim pravima boraca – branitelja BiH, da se nalaze na redovnom školovanju u srednjim, višim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama i da su ostvarili uspjeh u školi 3,50 i više, odnosno na fakultetu 7,00 i više.

U Fond „Ikre“ pristiglo je ukupno 4217 prijava. Pravo na stipendiju ostvarilo je 2201 kandidat, od čega je 1101 stipendija za učenike srednjih škola i 1100 stipendija za studente. Ministarstvo za boračka pitanja izdvojilo je 1.986.842,70 KM za ovu namjenju.