"Plava voda"
1

Potpisan ugovor podrške projektu koji će riješiti problem vodosnabdijevanja Zenice i četiri općine

Piše: E. M.
Detalj s pospisivanja ugovora o podršci (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U zgradi Općine Travnik danas je potpisan ugovor o podršci realizacije projekta Plava voda vrijednosti 40 miliona KM, a kojom će se riješiti problem vodosnabdijevanja općina Busovača, Travnik, Novi Travnik, Vitez i Zenica.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su načelnici općina, predstavnici EBRD-a, Zeničko-dobojskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Javnog preduzeća regionalnog vodovoda “Plava voda” i JP “Vodovod i kanalizacija” Zenica.

Načelnik Općine Travnik Admin Hadžiemrić je kazaoda je realizacija projekta “Plava voda” značajan za Srednjobosanski kanton i Grad Zenicu.

Predstavnik EBRD Ian Brown je istakao da je jako sretna što je potpisao ugovor o podršci ovog važnog projekta.

“Svi znamo koliko je ovaj projekt važan i koliko dugo se radilo na tome. Ovo je prvi regionalni projekt ovakvog tipa u BiH, nadam se ne i posljednji. Zajedno trebamo intenzivirati aktivnosti na procesu nabavke. Cilj je da se tokom sljedeće sezone kreditna i donatorska sredstva SIDA-e počnu trošiti”, kazao je Brown.

Zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora o podršci realizacije projekta “Plava voda” nije krio ni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

“U Zenici nemamo redukciju vode, ali svim srcem idemo u ovaj projekt jer razmišljamo o budućnosti. Ne želimo da grad ostane bez vode. Pritiscima smo došli do ovog momenta. Žao mi je što nema predstavnika Općine Vitez”, poručio je Kasumović.

Načelnik Busovače Asim Mekić je istakao kako su presretni zbog realizacije projekta “Plava voda” s obzirom da je za Busovaču potrebno 40 litara vode u sekundi, dok njihovo izvorište imašest litara u sekundi.


“Ova voda će nam dobro doći i svi jedva čekamo da projekt krene u realizaciju”, istakao je Mekić.

Razgovori i usaglašavanje daljih aktivnosti nastavit će se i u narednom periodu, a sredstva bi trebala biti osigurana u 2018. godini kada bi se krenulo u konkretne aktivnosti.