BiH
19

Potpisan ugovor o završetku izgradnje Sarajevske zaobilaznice

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine potpisan je ugovor između JP Ceste FBiH, Euro-Asfalta i ŽGP-a Sarajevo o izvođenju radova na Sarajevskoj obilaznici, od Briješća do spoja sa ulicom Safeta Zajke čija je vrijednosti 9,5 miliona KM.

Direktor Cesta FBiH Ljubo Pravdić kazao je kako je rok za završetak radova je sedam mjeseci te da su izvođači radova Euroasfalt i ŽGP Sarajevo.

LOT-2C je posljednja dionica koja pripada projektu Sarajevska obilaznica. Ovaj projekt trebao bi da spoji krajnju tačku vijadukta Briješće, koji pripada LOT-2A i koji je završen, sa gradskim autoputem koji nije izgrađen.

U cilju funkcionalne povezanosti grada preko izgrađenog dijela Sarajevske obilaznice s autocestom A1, odnosno Koridorom 5C, ovaj projekt predstavlja alternativno rješenje. Dužina kompletne dionice za LOT-2C je oko 1,2 km i podijeljena je u dvije faze.

"Prva faza predstavlja dionicu od krajnje tačke vijadukta Briješće u dužini oko 600 m (otvoreni dio trase u nasipu) i objekt Pergola, koji prelazi preko željezničkih kolosijeka dužine oko 130 metara. Ukupna dužina ove dionice je oko 730 metara", kazao je Pravdić.

Za ovu fazu ishodovana je građevinska dozvola i ta dionica će biti građena u punom profilu Brze ceste.

"Druga faza predstavlja dionicu između krajnje tačke objekta 'Pergola' do spoja sa ulicom Safeta Zajke, gdje je predviđen kružni tok. Dužina te dionice sa kružnim tokom je oko 450 metara. Za drugu fazu u toku je postupak eksproprijacije i po završetku će biti izdata građevinska dozvola za tu dionicu", kazao je on.

Vrijednost svih radova za obje faze u skladu sa prihvaćenom najpovoljnijom ponudom je 9.574.554,09 KM s PDV-om.

Rok za izvođenje radova prve faze je pet mjeseci, a ukupan rok za prvu i drugu fazu je sedam mjeseci, počev od maja do kraja novembra 2016. godine.

Ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo Mujo Fišo zahvalio se Vladi Fedracije BiH što je omogućila brži izlazak iz Sarajeva. Na konferenciji medijima se obratio i načelnik općine Novi Grad Semir Efendić koji je kazao da LOT-2C predstavlja početak sarajevskog autoputa.