Mostar
0

Potpisan ugovor o transferu sredstava nižim razinama vlasti

FENA
Federalni ministar okoliša i turizma dr. Nevenko Herceg danas je u zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru razgovarao s Ivom Jerkićem, načelnikom općine Čitluk, priopćeno je iz Ureda ministara Hercega. Sastanak u Mostaru bio je prilika i za potpisivanje ugovora o realizaciji sredstva iz "Transfera nižim razinama vlasti", koja će biti korištena za sufinanciranje Master plana općine Čitluk pod nazivom DESTE (Development small town & environment).

Ovaj plan predviđa razvoj ruralnog i vjerskog turizma, razvoj infrastrukture te rješavanje zbrinjavanja komunalnog otpada i pročišćavanja otpadnih voda.

Zajedničko je stajalište ministra Hercega i načelnika Jerkića kako je Master plan općine Čitluk od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine zbog neprocjenjive koristi koja će praktično pokazati značaj planiranja i korištenja iskustava i dobre prakse razvijenih društava. Također, ovaj projekt osim praktičnog značaja, istovremeno doprinosi i jačanju suradnje na obostranu korist.

Na današnjem susretu, razgovaralo se i o pitanjima sanacije odlagališta otpada odnosno mogućnostima korištenja iskoristivog dijela komunalnog otpada u komercijalne svrhe, odnosno o aktivnostima koordiniranja sa jedinicama lokalne uprave, koje uvelike mogu olakšati određivanje lokacija za nove centre upravljanja otpadom.

Izražavajući zadovoljstvo danas potpisanim ugovorom, načelnik Jerkić, u ime građana Čitluka i u osvoje osobno ime, zahvalio je ministru Hercegu na podršci koju njegovo ministarstvo pruža općini Čitluk.

"Suradnja federalnih i lokalnih vlasti vrlo je važna za razvoj kvalitetnih projekata koji mogu doprinijeti ukupnom napretku lokalnih zajednica, a ulagati danas u turizam i plansku zaštitu okoliša znači kvalitetno ulagati u održivi razvoj i budućnost", istaknuo je na kraju sastanka ministar Herceg.