BiH
0

Potpisan ugovor o stipendiranju romske djece u BiH

FENA
Predstavnici Fonda otvoreno društvo BiH i Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o dodjeli donacije za stipendiranje učenika romske manjine u našoj zemlji.

Riječ je o 81 učeniku romske populacije kojima će biti dodijeljene stipendije za 2008./2009. školsku godinu.

Iznos u vrijednosti od oko 80.000 KM za godinu dana Udruženju će donirati Fond otvoreno društvo BiH. Od tog iznosa, djeca srednjoškolci romske populacije dobijat će po 80 KM mjesečno.

Ujedno su danas stipendistima podijeljene i stipendije za maj i juni 2007./2008. školske godine.

Izvršni direktor Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" Jovan Divjak smatra da su potpisivanje Ugovora za stipendiranje romske djece prihvatili kao veliku čast. Djeca romske populacije dolaze iz svih krajeva BiH, kazao je, i ne dijele se po naciji.

Trenutno stanje sistema obrazovanja u BiH ocjenjuje iznimno lošim, što dokazuje i prva bolonjska generacija, kojoj još uvijek nije definiran tačan status po završetku studija.

"Obrazovanje je prevashodna stvar za naše društvo. Udruženje kroz ovakve projekte iskazuje interes da obrazovanje bude dostupno svakom djetetu, kako je to određeno Konvencijom o pravima djeteta", mišljenja je Divjak.

Koliko presudan značaj obrazovanje ima za razvoj bh. društva naglasila je i izvršna direktorica Fonda otvoreno društvo Dobrila Govedarica. Mišljenja je da romska populacija po svim pokazateljima ima status najugroženije u BiH.

Ona ističe borbu ovog Fonda za prava Roma, čije je obrazovanje još prije četiri godine pomogla skromnim sredstvima.

Nakon podjela stipendija održan je i okrugli sto "Moji motivi za obrazovanje" kojem je cilj bio demantiranje predrasuda i stereotipa o nezainteresiranosti Roma za obrazovanje. Istaknuto je da razloge za nedovoljnu zastupljenost ove najbrojnije nacionalne manjine u BiH u obrazovnom sistemu treba tražiti u odgovornosti šire društvene zajednice.

Osiguranje stipendija za romsku djecu Udruženje je u partnerstvu s Fondom realiziralo u okviru projekta "S obrazovanjem u budućnost" u kontinuitetu od 2005./2006. školske godine do danas. Cilj je podrška redovnom školovanju učenika i studenata romske nacionalne manjine u BiH.

Do danas je dodijeljeno 238 stipendija, od čega 217 za srednjoškolce, 20 za studente te jedna za postdiplomca. Ostvarena je uravnotežena spolna struktura stipendista.