BiH
0

Potpisan ugovor o saradnji Sarajeva i Gavlea

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i gradonačelnica švedskog grada Gavlea Carin Carlstrom potpisale su danas Ugovor o saradnji ova dva grada koji podrazumijeva razmjenu iskustava i prenošenje znanja u domenima: socijalne zaštite, obrazovanja i pitanjima mladih.

Gradovi će dogovarati zajedničke projekte u spomenutim oblastima za čije finansiranje će se tražiti podrška švedskih fondacija SDDA-e i SALAIDA-e, te Evropske unije.

Potpisivanju Ugovora prethodio je prijem koji je gradonačelnica Sarajeva sa suradnicima upriličila za švedsku delegaciju, u kojoj su bili i predstavnici Centra "Zdravstvena i socijalna zaštita u Gradu Gavleu", s kojom je razgovarano o iskustvima dva grada u oblastima društvene brige za osobe u trećoj dobi i za osobe s posebnim potrebama.

Prijemu je prisustvovao i Majudin Džudža, direktor Centra "Vladimir Nazor" koji je također organizirao prijem u prostorijama Centra za švedsku delegaciju i sa predstavnicima Centra "Zdravstvena i socijalna zaštita u Gradu Gavleu" dogovorio konkretnu saradnju.

Gradonačelnica Borovac izrazila je zadovoljstvo što uime Grada Sarajeva potpisuje Ugovor o saradnji sa švedskim Gradom Gavle koji veliku pažnju poklanja pitanjima socijalne zaštite i koji u tom domenu ima velika iskustva, te je spreman da ih s Gradom Sarajevom razmijeni.

Na današnjem prijemu dogovoreno je da se saradnja u okviru koje će se predlagati konkretni projekti na partnerskoj osnovi odvija u okviru projekta "Sarajevo - zdravi grad".