BiH
0

Potpisan ugovor o rekonstrukciji puteva u BiH vrijedan 75 miliona eura

FENA
Predstavnici Vijeća ministara BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o projektu rekonstrukcije puteva u BiH vrijedan 75 miliona eura i Ugovor o projektu izgradnje kanalizacionog sistema u Bijeljini vrijedan sedam miliona eura.

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić i predsjednik EBRD-a Jean Lemierre potpisali su Ugovor o zajmu između BiH i EBRD-a za Projekat rekonstrukcije puteva u BiH, kao i Ugovor o zajmu između BiH i EBRD-a za Projekat izgradnje kanalizacionog sistema u Bijeljini.

Ovlaštena potpisnica u ime Federacije BiH, predsjednica FBiH Borjana Krišto i predsjednik EBRD-a Lemierre potpisali su Ugovor o podršci između FBiH i EBRD-a za Projekat rekonstrukcije puteva u BiH, a direktor JP Direkcija cesta FBiH Ljubo Pravdić i Lemierre potpisali su Projektni ugovor između EBRD-a i ovog javnog preduzeća.

Ceremoniji potpisivanja prethodio je sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, ministra finansija i trezora Dragana Vrankića, ministra prometa i komunikacija Bože Ljubića i ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja sa predstavnicima EBRD-a predvođenih Lemierreom.

Špirić je nakon ceremonije izjavio da je upoznao predsjednika EBRD-a sa ohrabrujućim ekonomskim parametrima BiH, koji ukazuju da je ekonomija BiH na dobrom putu.

On je iznio podatak da je EBRD do sada odobrio 56 projekata za BiH u vrijednosti od 596 miliona eura.

Predsjednika EBRD-a Lemierre je najavio da će tokom ove godine sa BiH biti zaključeno 15 projekata, od kojih će 12 biti usmjereno u privatni sektor.