BiH
46

Potpisan ugovor o energijskoj učinkovitosti Klinike za neuropsihijatriju KCUS-a

FENA
Klinika za neuropsihijatriju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) jedan je od 14 javnih objekata na kojem će ove godine, u okviru projekta Svjetske banke BEEP (Bosnia Energy Efficiency Project), biti implementirane mjere energijske učinkovitosti za što je danas i potpisan ugovor između federalnog ministra prostornog uređenja Josipa Martića i predstavnika kompanije ITC doo Zenica.

U obnovu objekta bit će uloženo oko 1.240.000 KM s PDV-om, a planirani radovi će biti realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energijske učinkovitosti.

"Na klinici će biti, između ostalog, implementirane mjere poput zamjene otvora, instalacija termoizolacije i unapređenje sistema grijanja", navodi se.

Prilikom potpisivanja ugovora, ministar Martić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će implementacija radova poboljšati uvjete boravka pacijenata na klinici, kao i kvalitetu rada uposlenika te ustanove.

"Implementirane mjere energijske učinkovitosti će smanjiti potrebu objekta za energijom, što će u konačnici rezultirati manjim troškovima održavanja i većim finansijskim uštedama", dodao je.

Nakon realizacije projekta, očekuju se značajne uštede na troškovima za energiju kao i emisiji CO2.