{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan ugovor između Sarajevskog univerziteta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta

F
28.2.2011. u 17:32
0
0
Potpisan ugovor između Sarajevskog univerziteta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta
0
Potpisan ugovor između Sarajevskog univerziteta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta
Zgrada Univerziteta u Sarajevu
Danas je u Sarajevu potpisan ugovor između Univerziteta u Sarajevu i Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) kojim je KBF u Sarajevu postao pridruženi član Sarajevskog univerziteta.
Ugovor su uime KBF-a potpisali veliki kancelar KBF-a nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić i prof. dr. Pavo Jurišić, dekan Fakulteta, a uime Univerziteta u Sarajevu rektor prof. dr. Faruk Čaklovica. Potpisivanju je prisustvovao i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Alessandro D'Errico, prenosi KTA.

Ugovorom se određuje da puni naziv fakulteta bude: Katolički bogoslovni fakultet - pridružena članica Univerziteta u Sarajevu.

Ovim ugovorom KBF zadržava svojstvo pravne osobe, nastavnici, studenti i nenastavno osoblje KBF-a se izjednačuje u pravima i obavezama s ostalim nastavnicima i studentima Univerziteta, KBF nastavlja dodjeljivati kanonske i građanske akademske stupnjeve.

Ugovorom KBF stječe mogućnost realiziranja zajedničkih studijskih programa s ostalim članicama Univerziteta, učešća u istraživačkim projektima i programima Univerziteta, korištenja informacijskog i bibliotečkog sistema Univerziteta.

Ugovorom je određeno da se Statut i drugi opći akti KBF-a donose u skladu s odgovarajućim propisima Katoličke crkve i Univerziteta te državnim i kantonalnim zakonima o visokom obrazovanju.

Rektor Čaklovica je govorio o značaju ugovora i izrazio zadovoljstvo zbog njegova potpisivanja, te uvjerenje da će potpisivanje ovog ugovora biti na obostrano obogaćenje i unapređenje međusobne suradnje.

Nuncij D'Errico je istaknuo da Sveta Stolica od samog početka s velikim zanimanjem prati cijeli proces priznavanja i pridruživanja ovog teološkog fakulteta u Univerzitet u Sarajevu. Ocijenivši odnose s Bosnom i Hercegovinom kao 'jako dobre' i podsjetivši na potpisivanje Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine, nuncij D'Errico je naglasio važnost i ovog čina za dodatno unaprjeđenje međusobnih odnosa.

Kardinal Puljić je, u svom prigodnom obraćanju, zahvalio nazočnima, istaknuvši da ovaj čin ima višestruki značaj jer se njime gradi most povjerenja. Podsjećajući na misao pape Benedikta XVI prema kojoj vjera i razum moraju ići zajedno, naglasio je da upravo taj most otvara vrata dijalogu, koji je, na neki način, put za upoznavanje i poštivanje različitosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: