Kraj redukcijama
345

Potpisan sporazum za rekonstrukciju tri kilometra vodovodne mreže u Rajlovcu i Dobrinji

Klix.ba
Sporazum o finansiranju rekonstrukcije vodvodne mreže na području općine Novi Grad Sarajevo sredstvima iz vodnih naknada, potpisali su u zgradi Općine, načelnik Semir Efendić, ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Senad Hasanspahić i direktor KJKP Vodovod i kanalizacija Nezir Hadžić.

Sporazum o finansiranju rekonstrukcije vodvodne mreže na području općine Novi Grad Sarajevo sredstvima iz vodnih naknada, potpisali su u zgradi Općine, načelnik Semir Efendić, ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Senad Hasanspahić i direktor KJKP Vodovod i kanalizacija Nezir Hadžić.

Time su se stekli preduslovi da se uđe u proceduru javne nabavke za odabir izvođača radova za rekonstrukciju više od tri kilometra distributivnog cjevovoda koji ide kroz naselje Rajlovac, gdje su prema analizama preduzeća Vodovod i kanalizacija zabilježeni najveći gibici vode na prostoru Novog Grada.

Sredstvima u iznosu od 853.610 konvertibilnih maraka finasirat će se rekonstrukcija dovodno-distributivne vodovodne mreže na potezu Butile-Rajlovac u dužini od oko kilometar i po i distributivno-dovodnog cjevovoda na potezu od Rajlovca do ulice Franje Kluza u Briješću u dužini od oko 1.600 metara, kao i rekonstrukcija vodovodne mreže u naselju Dobrinja.

Radi se o namjenskim sredstvima iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2016. godinu koja pripadaju jedinicama lokane samouprave, a koja se distribuiraju putem Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS-a.

Općinski načelnik Semir Efendić kazao je ovom prilikom da je riječ o vrlo značajnom projektu, čijom realizacijom će se doprinjeti samanjenju gubitka vode na gradskoj vodovodnoj mreži, što će doprinjeti boljem vodosnabdijevanju novogradskih naselja.

Općina je prije tri godine završila izgradnju rezervoara kapaciteta hiljadu kubika vode na Sokolju, a prošle godine je izgrađena i pumpna stanica. Cjevovod koji ide kroz Rajlovac, vodom će napajati rezervoar i pumpnu stanicu, odakle će se vodom sanbdijevati naselja Sokolje i Zabrđe.

"Dio sredstava bit će usmjeren u rekonstrukciju vodovodne mreže na Dobrinji, gdje je preduzeće Vodovod i kanalizacija započelo rekonstrukciju. Nakon desetogodišnjih redukcija u tom naselju već se osjete promjene, jer sada nema redukcija vode, imamo smanjen pritisak u noćnim satima, a iz sredstava obezbijeđenih ovim sporazumom, to pitanje bi trebalo biti riješeno, tako da prema informacijama iz preduzeća Vodovod, u ovom najvećem novogradskom naselju ne bi više trebalo dolaziti do redukcije vode, izuzev u periodima teških meteoroloških uslova", izjavio je načelnik Efendić.

Ministar Hasanspahić je istakao zadovoljstvo projektima koji se realiziraju na opće zadovoljstvo građana, lokalne zajednice i preduzeća ViK, koje zaista ima mnogo problema na terenu.

Prema riječima direktora Hadžića redukcije vode najizraženije su na području najmnogoljudnije općine u KS-u.

"Nastavljamo projekat u Rajlovcu gdje smo prošle godine završili jedan dio dionice. Važno nam je da u dužini nešto većoj od tri kilometra zamijenimo cjevovod i stavimo ga u funkciju. Na taj način ćemo u vrlo kratkom periodu normalizirati vodosnadbijevanje u ovom dijelu Novog Grada. Realizacijom druge faze radova na Dobrinji pojačat će se pritisak vode na pola bara, koji je sada smanjen u noćnim satima", istakao je direktor KJKP Vodovod i kanalizacija. Nakon toga radovi će biti nastavljeni na Mojmilu, Saraj-Polju, Alipašinom Polju i drugim novogradskim naseljima.