BiH - Njemačka
0

Potpisan sporazum vijedan 18 miliona eura

Sarajevo-x.com
Njemački ambasador Joachim Schmidt i ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Dragan Vrankić danas su u Sarajevu potpisali sporazum Sporazum između Vijeća ministara BiH i vlade Savezne Republike Njemačke o finansijskoj saradnji.

Potpisani dokument predstavlja okvirni Sporazum sa standardnim odredbama, a kojim se BiH dodjeljuju sredstva za različite projekte.

Danas potpisani Sporazum omogućit će puštanje u opticaj 18 miliona eura za projekte iz energetskog sektora, konkretno, za Projekt energetika IV.

"Riječ je o kreditu od 11 miliona eura, grantu od šest miliona te o milion eura koji će biti iskorišten za naučene studije u vezi s vjetroparkom u BiH", kazao je Vrankić.

Ambasador Schmidt je istakao da je današnje potpisivanje Sporazima još jedan važan korak u poticaju razvoja infrastrukture i ekonomske učinkovitosti BiH.

"Sredstva će biti uložena u implementaciju modernog softwerskog sistema za raspodjelu električne energije i u ovaj projekt su, na moje veliko zadovoljstvo, uključene sve tri elektrodistribucije u BiH", kazao je Schmidt.

Projekt energetika IV finansiraju Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investicijska banka. Ukupan iznos (17 miliona eura) bit će alociran na entitete, odnosno, tri elektroprivrede.