Značajna saradnja
29

Potpisan sporazum o zaštiti tajnih podataka između BiH i Njemačke

FENA
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i ambasadorica Savezne Republike (SR) Njemačke u Bosni i Hercegovini Christiane Hohmann potpisali su danas u Sarajevu Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade SR Njemačke o razmjeni i međusobnoj zaštiti tajnih podataka.

Ovim sporazumom se osigurava potpuna zaštita i utvrđuju procedure razmjene tajnih podataka između nadležnih sigurnosnih agencija dviju država.

Istovremeno, ukazano je na važnost ovog sporazuma posebno u zajedničkoj borbi protiv međunarodnog organiziranog kriminala i terorizma, te jačanja povjerenja policijskih agencija dvije države.

Osim oblasti sigurnosti i policijske saradnje ovaj sporazum je izuzetno važan i za unapređenje odnosa i u drugim oblastima, posebno ekonomiji.

Naime, sporazum omogućava i proširenje saradnje kompanija i omogućava izvoz roba, pružanja usluga i izvođenje radova za koje je potrebno provesti procedure iz oblasti industrijske sigurnosti, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.