BiH
0

Potpisan Sporazum o unapređenju i zaštiti investicija između BiH i Litvanije

FENA
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodan Puhalac i ministar vanjskih poslova Republike Litvanije Petras Vaitiekunas danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o unapređenju i zaštiti investicija između dvije zemlje.

Ovaj sporazum, kako je istakao Puhalac, predstavlja pravni okvir za uspostavljanje intenzivnije ekonomske saradnje i stvaranje povoljnijih uvjeta za investicije iz BiH na teritoriji Litvanije i investitora Litvanije na teritoriji BiH.

Sporazumom je, među ostalim, predviđen tretman najpovlaštenije nacije i nacionalni tretman investicijama i investitorima registriranim u skladu s propisima zemlje u kojoj se investiraju.

Litvanija je na petom mjestu po registrovanim stranim ulaganjima sa 493 miliona KM, od čega je u "Birač" Zvornik uloženo 465 miliona.

-Poznate su nam namjere UBIG grupe i njen interes za privatizaciju "Aluminija". Znamo da bismo željeli nastaviti investiciju u okviru programa "Aluminija" i naša je preporuka da nastavite da se borite na tom planu – kazao je Puhalac.

Potpisivanje sporazuma, prema riječima litvanskog ministra vanjskih poslova, otvara mogućnost za mnogo bolju ekonomsku i političku saradnju dvije zemlje.

-Političari, članovi Vlade Litvanije vjeruju u mogućnost BiH i njenu perspektivu da postane članica EU i podržavamo vaš put ka evroatlantskim integracijama – kazao je Vaitiekunas.

Poslovni ljudi iz Litvanije, kako je dodao, investirali su u BiH stotine miliona eura i žele vidjeti još više dobrih signala za investicije. On je izrazio nadu da će investicijska grupa UBIG biti uspješna u procesu privatizacije mostarskog "Aluminija" i ostati na listi potencijalnih kupaca.

Litvanski ministar nije htio komentirati činjenicu da investiciona grupa iz Litvanije nije prošla u drugi krug u procesu privatizacije "Aluminija" kazavši kako nema pravo komentirati unutrašnje odluke BiH.

-Samo mogu izraziti razočarenje s takvom odlukom i možda zamoliti da se takva odluka preispita – dodao je.

Litvanska vlada, prema njegovim riječima, podržava firme iz te zemlje da koriste sve mogućnosti za invesaticije u BiH na dobrobit obje zemlje.

-Na taj način šaljemo signal da je BiH dobro mjesto za investiranje – kazao je Vaitiekunas.

Sporazum o unapređenju i zaštiti investicija između BiH i Litvanije će se ratifikovati i objaviti u Službenom glasniku BiH. S ovim sporazumom BiH ima 42 zaključena bilateralna sporazuma o unapređenju i zaštiti investicija.