BiH
0

Potpisan Sporazum o sufinansiranju izgradnje spomen-obilježja ubijenoj djeci Sarajeva

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Hajrudim Ibrahimović i načelnik Općine Stari Grad Mustafa Resić potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o sufinansiranju izgradnje spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Na ovaj sastanak, odnosno na potpisivanje sporazuma bili su pozvani i načelnici svih drugih općina koje pripadaju Gradu i Kantonu Sarajevo, ali je prisustvovao jedino načelnik Mustafa Resić.

Organizacioni odbor za izgradnju ovog spomen-obilježja je naime, odlučio ranije da troškove izgradnje snose, osim Kantona i Grada, i sve ove općine.

Prema toj odluci KS je izdvojio 300.000, Grad Sarajevo 200.000, a četiri gradske općine treba iz svojih budžeta da izdvoje po 100.000 KM, dok pet vangradskih općina treba da sufinansiraju ovaj projekt s po 50.000 KM. To je ukupno 1.150.000 KM.

Novac su izdvojili KS, Grad Sarajevo, Općina Stari Grad, kao i Općina Novi Grad čiji načelnik, prema riječima Semihe Borovac, opravdano nije mogao da prisustvuje današnjem potpisivanju Sporazuma o sufinansiranju projekta.

Načelnici općina Centar, Novo Sarajevo i Trnovo obećali su da će rebalansom svojih budžeta osigurati potrebni novac, dok se načelnici ostalih općina nisu udostojili ni da prisustvuju današnjem sastanku, odnosno nisu ni potvrdili ni odbili učešće svojih općina u sufinansiranju.

Bez obzira na to da li će se i ostali sufinansijeri odazvati novac za izgradnju spomen-obilježja ubijenoj djeci Sarajeva bit će osiguran u potpunosti izjavio je ministar za boračka pitanja KS-a Hajrudin Ibrahimović.

„Pozivam načelnike ostalih općina da se odazovu jer je ovo moralna obaveza općina. Ako se ne odazovu, obavijestit ćemo javnost ko to nije učinio“, izjavio je Ibrahimović.

Današnji potpisnik sporazuma načelnik Općine Stari Grad Mustafa Resić kazao je da je riječ o izuzetno vrijednom projektu za Sarajevo, ne samo s moralnog aspekta. Općina Stari Grad je planirala 100.000 KM iz svog budžeta i ovaj novac je operativan, dodao je. Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac izjavila je da je želja Kantona i Grada Sarajeva da ovaj projekt bude gotov 6. aprila, na dan kada je prošle godine položen temeljac, ali ako sav planirani novac ne stigne na vrijeme realizacija projekta morat će biti nešto prolongirana.

Borovac je danas potpisala također Ugovor o autorskom djelu s akademskim vajarom Mensudom Kečom, autorom idejnog rješenja skulpture ovog spomen-obilježja.