BiH
0

Potpisan sporazum o stanogradnji u Goraždu

FENA
Sporazum o podjeli troškova u okviru pilot projekta izgradnje zgrade s 25 stanova u Goraždu i osiguravanje pomoći održivom povratku u tom gradu potpisali su danas predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), federalnog Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice, Bosanskopodrinjskog kantona, Kantona Sarajevo i Općine Goražde.

Radi se o zgradi koja će pod nazivom "Dom 2" biti izgrađena za osobe koje se iz objektivnih razloga ne mogu vratiti u prijeratne domove. Planirano je da zgrada bude završena do proljeća naredne godine.

Tako za realizaciju ovog projekta Općina Goražde izdvaja 50.000 KM, KS 100.000 KM, Bosanskopodrinjski kanton 100.000, Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice 200.000 KM, te Al-Zayed fondacija i UNDP 500.000 dolara.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Christine McNab kazala je danas da bi rezultati tog projekta trebalo da potaknu dodatno razumijevanje povratničke problematike i ulaganje dodatnih napora u rješavanju stambenih problema u povratničkim zajednicama, a koji se tiču društveno-ekonomskog razvoja i integracije.

Predstavnici BPK-a i Općine Goražda zahvalili su svima koji sudjeluju u projektu i naglasili da je na području općine Goražde više od 70 obitelji koje nemaju adekvatan smještaj.