BiH
0

Potpisan sporazum o saradnji Sarajeva i Skoplja

FENA
Gradonačelnici Sarajeva i Skoplja Semiha Borovac i Trifun Kostovski potpisali su danas u Skoplju Sporazum o saradnji dva grada.

Potpisivanju ovog dokumenta prethodila je zajednička izjava koju su dvoje gradonačelnika potpisali u julu prošle godine, saopćeno je iz Gradske uprave.

Sporazumom je utvrđeno da će Sarajevo i Skoplje razmjenjivati informacije i iskustva u lokalnoj upravi, obrazovanju, sportu, kulturi, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, pitanjima mladih, očuvanju okolice, komunalnoj djelatnosti, prometu, turizmu, privredi i međunarodnim odnosima.

Na temelju ovog akta svake godine utvrđivat će se programi konkretnih aktivnosti između Sarajeva i Skoplja te poticati i svi drugi oblici saradnje koji su od interesa za građane bh. i makedonske prijestolnice.

Gradonačelnica Borovac je istaknulda su Sarajevo i Skoplje ovim činom preuzeli odgovornost da zajednički rade na osmišljavanju i realizciji konkretnih projekata od kojih će građani dva grada imati konkretne koristi.

"U toku naših evropskih integracija u regionu moramo više poraditi na međusobnoj saradnji i povezivanju te potpomagati jedni druge na putu ka Evropskoj uniji. Tako ćemo biti snažniji i respektabilniji partneri", kazala je ona.

Gradonačelnik Skoplja Trifun Kostovski potpisivanje je ocijenio velikim danom za Sarajevo i Skoplje te buduću saradnju dva grada.

"Shvatimo da jedni drugima pripadamo i historijom i tradicijom i ljubavlju", naglasio je Kostovski.

Ceremonija potpisivanja Sporazuma upriličena je u sklopu 11. konferencije Unije glavnih gradova centralne i jugoistočne Evrope, čiji je domaćin Grad Skoplje.