{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan sporazum o saradnji Sarajeva i Kaira

F
21.11.2006. u 12:13
0
0
Potpisan sporazum o saradnji Sarajeva i Kaira
0
Potpisan sporazum o saradnji Sarajeva i Kaira
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i guverner Kaira Abdel Azim Wazir potpisali su u Kairu Sporazum o saradnji između ova dva glavna grada, saopćeno je danas iz Gradske službe za informiranje.
Sprazumom je utvrđeno da će Kairo i Sarajevo razmjenjivati informacije i iskustva iz različitih područja djelovanja u okviru svojih nadležnosti (lokalna samouprava, kultura, školstvo, turizam, međunarodni odnosi, sport), te da će sarađivati na nivou gradskih vijeća, gradonačelnika i gradskih uprava.

Gradovi će na nivou gradskih uprava posebno podržavati saradnju visokoškolskih ustanova, istraživačkih instituta i univerziteta, u vidu razmjene profesora i studenata, te će u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti podržavati aktivnosti subjekata turističke privrede.

Gradovi Kairo i Sarajevo izražavaju želju da podsticanjem saradnje i međusobnih prijateljskih veza doprinesu osiguranju i očuvanju mira i saradnje na Mediteranu, i to podsticanjem saradnje i zajedničkim kulturnim vezama, te da u tu svrhu razmjenjuju informacije i usaglašavaju svoje aktivnosti na širem međunarodnom nivou, precizirano je Sporazumom.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac izrazila je zadovoljstvo da se saradnja Sarajeva i Kaira posljednjih nekoliko godina uspješno razvija što je stvorilo osnove za potpisivanja ovog sporazuma.

"Ta saradnja doprinosi međusobnom upoznavanju i produbljivanju prijateljskih odnosa naših naroda i bez obzira na geografsku udaljenost. U današnje vrijeme kada je u međunarodnim odnosima sve prisutnija diplomatija gradova, Kairo i Sarajevo mogu postati ključne karike u procesu razvoja Egipta i Bosne i Hercegovine", istaknula je gradonačelnica Borovac, koja se Kairu i Egiptu zahvalila na dugogodišnjoj pomoći u stipendiranju bh. studenata koji studiraju na Univerzitetu Al Azhar.

Guverner Kaira Abdel Azim Wazir kazao je kako se iskreno nada da će se zaključivanjem ovog Sporazuma obnoviti plodonosna saradnja i odnosi koje su Bosna i Egipat imali još u vrijeme Osmanske uprave, kada su bili u okviru zajedničke države.

"Našu buduću saradnju smo definirali u Sporazumu, a sada trebamo ići u njenu realizaciju u svim oblastima koji su od interesa za Sarajevo i Kairo", istaknuo je guverner Dr.Wazir.

Potpisivanju Sporazuma u Kairu prisustvovao je i ambasador BiH u Egiptu Radomir Kosić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: