BiH
0

Potpisan sporazum o saradnji Ministarstva kulture i sporta KS, kantonalnih javnih ustanova i Univerziteta

Sarajevo-x.com
Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Emir Hadžihafizbegović, direktori 13 kantonalnih javnih ustanova iz oblasti kulture i predstavnica Univerziteta u Sarajevu potpisali su danas Sporazum o međusobnoj saradnji.

"Ovim sporazumom je planirano da kantonalne javne ustanove iz oblasti kulture preduzmu aktivnosti koje bi omogućile studentima Univerziteta u Sarajevu besplatno praćenje kulturnih programskih sadržaja“, rekao je ministar kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović.

Određeni broj odštampanih publikacija pod nazivom "Program kulturnih događanja“ za svaki mjesec u kalendarskoj godini Sarajevo - art će distribuirati Univerzitetu Sarajevo.Cilj je da se studenti upoznaju sa predstavama, muzejskim postavkama, izložbama, koncertima, promocijama i drugim programima koji se organizuju u redovnoj programskoj produkciji svake javne ustanove. Ove sadržaje studenti će moći besplatno pratiti, rečeno je između ostalog nakon današnjeg potpisivanja.

Također je naglašeno da ukoliko finansijska sredstva nekih od ovih ustanova predviđena Budžetom za tekuću kalendarsku godinu ne budu dovoljna za realizaciju ovih programa, Ministarstvo kulture i sporta će razmatrati svaki opravdani zahtjev i pružiti finansijsku potporu za njihovu realizaciju.

"Planirano je da se za studente godišnje organizuje najmanje 100 predstava. Na ovaj način studenti će imati mogućnost da se temeljitije upoznaju sa izuzetno kvalitetnim kulturnim stvaralaštvima, te da kroz predstave, manifestacije i izložbe steknu neposredan uvid u naše kulturno - historijsko blago“, istakao je Hadžihafizbegović, te dodao kako vjeruje da će ovakav vid sinergičnog djelovanja javnih ustanova prema studentima dobro funkcionirati.

Sporazum su potpisali direktor Narodnog pozorišta Gradimir Gojer, direktor Pozorišta mladih Nermin Tulić, direktor Kamernog teatra 55 Zlatko Topčić, direktor SARTR-a Osman Arslanagić, u ime direktora MESS-a Sead Kreševljaković, direktorica Sarajevske filharmonije Samra Bučan, direktor Historijskog arhiva Sejdalija Gušić, direktorica Muzeja Sarajevo Amra Madžarević, direktor Collegium artisticuma Strajo Krsmanović, direktor Bosanskog kulturnog centra Abdurahman Čolić, direktor Biblioteka grada Sarajeva Mesud Smajić, direktor Kantonalog zavoda za zaštitu kulturnog, historijskog i prirodnog nasljeđa Munib Buljina i direktor Sarajevo – arta Halid Kuburović, te u ime rektora Univerziteta u Sarajevu Faruka Čaklovice Jasmina Isović.