Značajna pomoć
9

Potpisan sporazum o preuzimanju sedam skenera za arhive u BiH

FENA
Svečano potpisivanje Sporazuma o preuzimanju opreme za digitalizaciju upriličeno je danas u Arhivu Bosne i Hercegovine u prisustvu direktora arhiva u BiH i predstavnika Turske agencije za saradnju i koordinaciju TIKA.

Riječ je o sedam profesionalnih skenera. Po jedan uređaj će biti doniran Arhivu BiH, Arhivu RS-a, Historijskom arhivu u Sarajevu, arhivima Unsko-sanskog kantona, Tuzlanskog, Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Koordinator TIKA-e u BiH Muhamed Unal podsjetio je da su se danas okupili povodom realizacije projekta u okviru protokola o saradnji potpisanog između državnih arhiva Turske i BiH.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"U okviru ovog projekta planirane su i uzvratne posjete eksperata arhiva dvije zemlje koje će raditi na očuvanju zajedničke građe. Danas smo isporučili opremu potrebnu za realizaciju digitalizacije osmanske arhivske građe koja se nalazi u BiH", rekao je Unal.

On je izrazio zadovoljstvo što je TIKA dio takvog projekta.

"Kao rezultat digitalizacije osmanske građe, naredni korak će biti prevođenje na turski jezik tih dokumenata, koji su pisani na staroosmanskom. To će biti veoma značajno radi daljnjeg istraživanja", kazao je Unal.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Direktor Arhiva BiH Saša Klepić smatra da je riječ o značajnom projektu, koji je u trećoj fazi.

"Dinamiku ćemo dogovarati u narednom periodu, a u skladu sa situacijom i u jednoj i drugoj zemlji", kazao je Klepić.

On je istakao i dobru saradnju Arhiva BiH i drugih arhivskih institucija u BiH.