BiH
0

Potpisan sporazum o međuparlamentarnoj saradnji Srbije i RS-a

FENA
Predsjednici parlamenata Srbije i bh. entiteta Republike srpske Oliver Dulić i Igor Radojičić potpisali su u četvrtak sporazum o međuparlamentarnoj saradnji i istaknuli da probleme u RS-u i Bosni i Hercegovini treba riješiti "u duhu demokratskoga i proevropskog načina razmišljanja".

Situacija u BiH i RS-u je zabrinjavajuća i "ušla" je u najdublju političku krizu od potpisivanja Dejtonskoga mirovnog sporazuma, ocijenili su predsjednici dvaju parlamenata u razgovoru u Skupšini Srbije.

Dulić je rekao novinarima, nakon sastanka s Radojičićem, da Srbija prati situaciju u regiji i kako joj je izuzetno važno da bude stabilna, ali da joj je istovremeno važno i kako žive pripadnici srpskog naroda na prostorima bivše Jugoslavije, prenio je Tanjug.

"Voljeli bismo pomoći da se pozicija i srpskoga, kao i svih drugih naroda koji žive na teritoriji bivše Jugoslavije, popravlja i učinit ćemo sve što je u našoj moći da pomognemo stranama koje danas imaju izvjesne političke probleme u BiH da nađu najbolje rješenje", naglasio je Dulić.

On je kazao da je tekst sporazuma o parlametnarnoj saradnji, koji je u četvrtak usaglašen, u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i RS-a i trebalo bi da potakne dobru saradnju ne samo dva parlamenta već i da ohrabri parlamentarce iz BiH da mnogo više sarađuju s parlamentom Srbije.

Cilj takve saradnje, naglasio je Dulić, jeste stvaranje ozbiljne i snažne mreže parlamentaraca u cijeloj regiji zapadnog Balkana. Kada zemlje ove regije postanu članice Evropske unije, ona ne treba da bude regija "malih posvađanih država, već ekonomski i politički potpuno zaokružena".

Radojičić je rekao da trenutnu političku krizu u BiH i RS-u "neki ocjenjuju kao najdublju političku krizu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas", i ocijenio da je put za njeno prevazilaženje kompromis i konsenzus domaćih političkih faktora, uz konstruktivno djelovanje međunarodne zajednice.