{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan sporazum o međuparlamentarnoj saradnji Srbije i RS-a

F
15.11.2007. u 18:10
0
0
Potpisan sporazum o međuparlamentarnoj saradnji Srbije i RS-a
0
Potpisan sporazum o međuparlamentarnoj saradnji Srbije i RS-a
Predsjednici parlamenata Srbije i bh. entiteta Republike srpske Oliver Dulić i Igor Radojičić potpisali su u četvrtak sporazum o međuparlamentarnoj saradnji i istaknuli da probleme u RS-u i Bosni i Hercegovini treba riješiti "u duhu demokratskoga i proevropskog načina razmišljanja".
Situacija u BiH i RS-u je zabrinjavajuća i "ušla" je u najdublju političku krizu od potpisivanja Dejtonskoga mirovnog sporazuma, ocijenili su predsjednici dvaju parlamenata u razgovoru u Skupšini Srbije.

Dulić je rekao novinarima, nakon sastanka s Radojičićem, da Srbija prati situaciju u regiji i kako joj je izuzetno važno da bude stabilna, ali da joj je istovremeno važno i kako žive pripadnici srpskog naroda na prostorima bivše Jugoslavije, prenio je Tanjug.

"Voljeli bismo pomoći da se pozicija i srpskoga, kao i svih drugih naroda koji žive na teritoriji bivše Jugoslavije, popravlja i učinit ćemo sve što je u našoj moći da pomognemo stranama koje danas imaju izvjesne političke probleme u BiH da nađu najbolje rješenje", naglasio je Dulić.

On je kazao da je tekst sporazuma o parlametnarnoj saradnji, koji je u četvrtak usaglašen, u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i RS-a i trebalo bi da potakne dobru saradnju ne samo dva parlamenta već i da ohrabri parlamentarce iz BiH da mnogo više sarađuju s parlamentom Srbije.

Cilj takve saradnje, naglasio je Dulić, jeste stvaranje ozbiljne i snažne mreže parlamentaraca u cijeloj regiji zapadnog Balkana. Kada zemlje ove regije postanu članice Evropske unije, ona ne treba da bude regija "malih posvađanih država, već ekonomski i politički potpuno zaokružena".

Radojičić je rekao da trenutnu političku krizu u BiH i RS-u "neki ocjenjuju kao najdublju političku krizu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas", i ocijenio da je put za njeno prevazilaženje kompromis i konsenzus domaćih političkih faktora, uz konstruktivno djelovanje međunarodne zajednice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: