Unapređenje saradnje
0

Potpisan Sporazum o korištenju sistema radio veze između policijskih agencija u BiH

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Unapređenju saradnje i komunikacije između policijskih agencija u BiH i očuvanju sigurnog okruženja za građane Bosne i Hercegovine doprinijet će Sporazum o korištenju sistema radio veze između policijskih agencija u BiH, koji je danas potpisalo deset policijskih agencija u BiH.

"Četiri agencije koje su ranije dale saglasnost danas nisu pristupile uz mogućnost da to urade do implementacije samog sporazuma što je predviđeno od 1. februara 2019. godine", rečeno je na današnjem sastanku održanom u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH povodom potpisivanja navedenog Sporazuma.

Potcrtano je da "Agencijama koje nisu dale saglasnost da budu dio ovog Sistema, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policiji Brčko distrikta, Sporazum omogućava da u bilo kom momentu se mogu pridružiti i biti dio ovog sistema sa svim policijskim agencijama u BiH.

U proteklom periodu Direkcija je, sarađujući s predstavnicima svih policijskih agencija, inicirala određene aktivnosti kroz zajedničke sastanke i usaglašavanje teksta Sporazuma o korištenju sistema radio veze između policijskih agencija u BiH, koji je danas potpisan.

Sporazum o korištenju sistema radio veze između policijskih agencija u BiH uređuje isključivo tehničke aspekte komunikacije putem sistema radio veze između policijskih agencija u BiH, njime se ne definišu bilo kakvi drugi pojmovi niti pitanje nadležnosti.

Putem radio sistema, kako je obrazloženo u saopćenju, između operativnih centara policijskih agencija u BiH, prenose se sve informacije ranog upozoravanja i obavještavanja, informacije koje mogu poslužiti operativno taktičkom radu, a zbog brzine i hitnosti nisu pogodne za prenos standardnim načinima komuniciranja, a naročito u situacijama kada su narušeni redovni načini komuniciranja.

Potvrđeno je da će "svi korisnici sistema radio veze moći ostvarivati komunikaciju ne samo s Operativnim centrom Direkcije, već i direktnu horizontalnu komunikaciju između sebe u ostvarivanju svojih nadležnosti".

Sistem radio veze je digitalni sistem s visokim nivoom enkripcije, cjelokupna komunikacija se snima 24/7, čime se osigurava efikasnost u postupanju uz poštovanje načela zakonitosti i blagovremenosti, navedeno je u saopćenju Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.