BiH
0

Potpisan sporazum o finansijskoj saradnji BiH i Njemačke

FENA
Vlada Savezne Republike Njemačke doznačit će Bosni i Hercegovini 53,5 miliona eura na osnovu sporazuma o finansijskoj saradnji dviju zemalja koji su danas u Sarajevu potpisali ambasador te zemlje u BiH Joachim Schmidt i državni ministar finansija i trezora Dragan Vrankić.

Od tog novca je 10 miliona eura predviđeno za program energetskog sektora, 17,5 miliona za zbrinjavanje otpadnih voda u općini Bihać i 26 miliona za uspostavljanje vjetroparka u Hercegovini kao prvog projekta te vrste u BiH.

Od ove zbirne sume, iz budžeta Savezne Republike Njemačke iz 2007. godine rezervirano je 39 miliona, a od tog iznosa su 31 milion kreditna sredstva i preostalih osam miliona donacija. Iz prethodnih godina je reprogramirano 14,5 miliona eura pa se i ta suma donira.

Jedan od potpisnika današnjeg sporazuma, njemački ambasador Schmidt uvjeren je da će novac pomoći jačanju elektroprivrede u BiH i energetskom sektoru, za šta je, osim za zbrinjavanje otpadnih voda u Bihaću i namijenjen, te ekonomiji zemlje uz zaštitu okoliša.