BiH
0

Potpisan sporazum o akademskoj suradnji sarajevskog i Univerziteta u Nevadi

FENA
Sporazum o akademskoj suradnji između Univirziteta u Sarajevu i Univerziteta iz Nevade - Las Vegas potpisan je danas u Sarajevu, a odnosi se na razmjenu studenata i nastavnog kadra u cilju usavršavanja iz oblasti primijenjene umjetnosti.

Profesor Jeffrey Koep, potpisnik Sporazum u ime Univerziteta iz Nevade, kazao je novinarima da Sporazum otvara mogućnost međusobne suradnje profesora i studenata iz BiH i SAD-a. Izrazio je nadu da će studenti na taj način mnogo naučiti jedni od drugih.

Rektor sarajevskog Univerziteta prof. dr. Faruk Čaklovica izrazio je zadovoljstvo što je Sporazum potpisan pred početak nove akademske godine i vidi ga kao način za brži razvoj umjetničkih akademija i sarajevskog Univerziteta.

Današnji Sporazum rezultat je Internacionalnog muzičkog festivala "Bosna" koji se već treću godinu održava u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

Direktorica Festivala Zemira Masleša, Bosanka koja živi i radi u SAD-u, organiziranjem tog muzičkog događaja željela je ovdašnjim studentima omogućiti da profesionalno surađuju sa izvođačima iz inozemstva u okviru muzičkih radionica, a potpisivanjem Sporazuma produbiti tu suradnju i doprinijeti boljem povezivanju ljudi.