{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan sporazum koji garantuje nastavak saradnje BiH i Švedske

F
28.7.2015. u 13:50
0
15
Potpisan sporazum koji garantuje nastavak saradnje BiH i Švedske
0
Potpisan sporazum koji garantuje nastavak saradnje BiH i Švedske
Foto: FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Švedske agencije za međunarodnu saradnju (SIDA) u BiH Marie Bergström potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o razvojnoj saradnji za period od 2014. do 2020. godine.
Vrijednost Ugovora je veća od 100 miliona eura, a za tekuću godinu je planirano 15 miliona eura. Bevanda je zahvalio i izrazio zadovoljstvo nastavkom saradnje.

Podsjetio je da saradnja između dvije zemlje traje više od 20 godina te da je Švedska jedan od najvećih donatora koji je uvijek prepoznavao potrebe BiH. Od 2004. godine Švedska je u BiH uložila 480 miliona eura, samo u protekloj godini finansirano je 23,7 miliona eura.

"Cilj razvojne saradnje je pružiti podršku procesu naših integracija. U okviru saradnje Švedska će BiH staviti na raspolaganje finansijska grant sredstva za razvojnu saradnju koja će se realizirati kroz posebne sporazume za projekte i programe", kazao je Bevanda.

Bergström je naglasila da nastavak saradnje potvrđuje Švedsku kao dugotrajnog i pouzdanog partnera u razvoju i intergaci BiH u EU.

Naglasila je da Švedska snažno podržava budućnost BiH kao članice EU i usmjerava svoju saradnju sa BiH na svim poljima prema tom cilju.

Pojasnila je da se saradnja fokusira na tri oblasti, a to je bolja ekonomska integracija sa EU i tržišno ekonomski razvoj, snažnija demokratija, što podrazumijeva veće poštivanje ljudskih prava te razvijenija pravna država i kvalitetnija životna sredina.

Također, dodala je da će Švedska podržavati BiH u nastojanjima da provede neophodne reforme za poticanje novih radnih mjesta i investicija čime bi se riješila krhka socio-ekonomska situacija u zemlji.

"Da bi ova podrška bila učinkovita bez odlaganja se moraju riješiti otvorena pitanja reformske agende koja su zasnovana na konstruktivnoj dinamici koja je započeta početkom godine. Švedska se nada da će rukovodstvo BiH preuzeti zajedničku odgovornost za prosperitetnu budućnost svojih građana", zaključila je Bergstöm.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: