BiH
0

Potpisan sporazum između BiH i Češke Republike

FENA
Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanja utaje poreza u odnosu na poreze na dohodak između Bosne i Hercegovine i Češke Republike u utorak su u Pragu potpisali zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora u ostavci Dragan Vrankić i češki ministar finansija Miroslav Kalousek.

Kako je saopćeno iz Ministarstva finansija i trezora izraženo je obostrano zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma te istaknuta njegova važnost za poboljšanje ekonomske suradnje dviju država.

Sa češkim ministrom finansija Kalousekom razmijenjena su mišljenja o političkom i ekonomskom stanju u dvije države, a razgovarano je i o tješnjoj suradnji dva ministarstva.

Domaćin je iskazao punu podršku BiH u rješavanju aktualnih problema i spremnost za svaki vid pomoći – od slanja eksperata koji bi prenijeli iskustva, pružili tehničku i inu pomoć, osobito kod ulaska u euroatlantske integracije i NATO, naglasivši da među ove dvije zemlje postoji dugogodišnje prijateljstvo.

Ministar Kalousek je rekao da je i sada otvorena ponuda BiH izražena u pismu namjere iz jula 2006. godine da se pomogne u razvitku makroekonomije, upravljanju državnim dugom i prijenosom znanja pri unaprjeđenju reforme poreznog sustava.

Češka je također voljna podijeliti s BiH vlastita iskustva o korištenju predpristupnih fondova Europske unije. Sa češke strane pokazano je i veliko interesiranje za ulaganje u BiH, a u vezi s tim je i istaknuta potreba za potpisivanjem sporazuma o zaštiti stranih investicija.

Razgovarano je i o mogućnostima zajedničke suradnje i nastupa na trećem tržištu.