Veliki poduhvat
18

Potpisan sporazum: Do kraja novembra će biti završen projekt vodosnabdijevanja na Bjelašnici

Piše: A. Z.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i načelnik Općine Trnovo potpisali su danas na Bjelašnici sporazum o sufinansiranju izgradnje Regionalnog vodovoda Hojta-Bjelašnica-Igman. Nakon potpisivanja sporazuma Berilo je najavio da će do kraja ljetne sezone dovesti vodu na Bjelašnicu.

"Imat ćemo vodu za vještačko osnježavanje staza i neće biti potrebno ispumpavanje vode. Prva faza vrijednosti ove investicije iznosi 2 miliona i 800.000. Koliko je projekt ozbiljan govori i činjenica da je izrada i revizija izvedbenog projekta zbog ispitivanja kvaliteta i ispravnosti vode trajala tri godine. U narednih sedam dana ćemo potpisati ugovore o početku radova koji bi trebali početi za 15-ak dana. Prva faza bi trebalo da bude završena do kraja novembra mjeseca", kazao je Berilo.

Ministar Šabić je istakao da se ovim projektom zatvara lanac projekata na Bjelašnici.

"Građevinski radovi su u punom zamahu, ovo je kapitalni projekt Vlade KS u ovom mandatu, prvo veliko ulaganje nakon Olimpijade 1984. godine. Mislimo da će ovo izazvati lančanu reakciju investicija. Turizam raste, u KS je porastao za 20 posto. Cilj nam je da ljetna sezona zarađuje koliko i zimska", rekao je Šabić.

Podsjećamo, među projektima od kojih se očekuje da će poboljšati ponudu na Bjelašnici i privući veći broj turista su i postavljanje šestosjeda i četverosjeda koji će omogućiti brži transport skijaša te osnježavanje staze od vrha Bjelašnice do Babinog dola.