{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan Radni sporazum o saradnji BiH i FRONTEX-a

F
3.4.2009. u 13:32
0
2
Potpisan Radni sporazum o saradnji BiH i FRONTEX-a
0
Potpisan Radni sporazum o saradnji BiH i FRONTEX-a
Tarik Sadović
U sjedištu FRONTEX-a u Varšavi, danas je upriličeno svečano potpisivanje "Radnog sporazuma o uspostavljanju operativne saradnje između Ministarstva sigurnosti BiH i Evropske agencije za upravljanje operativnom saradnjom na vanjskim granicima država članica Evropske unije (FRONTEX)“.
Radni sporazum potpisali su zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović i izvršni direktor FRONTEX-a Ilkka Laitinen, u prisustvu visokih zvaničnika FRONTEX-a, Ministarstva sigurnosti i Granične policije BiH.

Ministar Sadović je naglasio da današnje potpisivanje Sporazuma, predstavlja krunu uspješne saradnje FRONTEX-a i nadležnih institucija BiH, jer se njime na formalan način, prije punopravnog članstva BiH u EU, omogućava Graničnoj policiji i drugim bh. agencijama za provedbu zakona, da se uključe u rad ove značajne evropske agencije i aktivno učestvuju u jačanju evropske sigurnosti i borbe protiv svih oblika kriminala.

"S ovim sporazumom, Bosna i Hercegovina je ispunila jedan od važnih zahtjeva iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima“, istaknuo je ministar Sadović.

Izvršni direktor FRONTEX-a Laitinen je rekao da nadležne bh. agencije stiču sve veći ugled među zemljama EU i da potpisani Sporazum ima obostranu korist za sigurnost evropskih granica.

Sam Radni sporazum, obuhvata prikupljanje, analizu i razmjenu informacija, saradnju u oblasti obuke, tehničku saradnju, zajedničke operacije na granicama BiH i članica EU, te učešće u zajedničkim akcijama i pilot projektima, koje organizuje FRONTEX.

FRONTEX je evropska agencija za upravljanje operativnom saradnjom na vanjskim granicama država članica EU, formirana krajem 2004. godine radi pomoći državama članicama u obuci granične policije.

FRONTEX pomaže svojim članicama u okolnostima koje zahtijevaju povećanu tehničku i operativnu pomoć na vanjskim granicama, te pruža podršku u organizovanju zajedničkih operacija, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: