BiH
0

Potpisan protokol o saradnji Univerziteta u Sarajevu i Ege Univerziteta u Izmiru

FENA
Delegacije Univerziteta u Sarajevu i Ege Univerziteta iz Izmira potpisali su danas u Sarajevu protokol o saradnji i bratimljenju ova dva univerziteta.

Ova saradnja će se, kako je rečeno, ogledati u razmjeni studenata, te realizaciji zajedničkih naučno-istraživačkih i umjetničko-istraživačkih radova.

Dogovoreno je i ostvarivanje konkretne saradnje između muzičkih akademija Univerziteta u Sarajevu i Ege Univerziteta iz Izmira.

To će također uključivati razmjenu studenata, koncertne aktivnosti i muzičke festivale, kao i saradnju u oblasti tradicionalne muzičke baštine BiH i Turske.

Prorektor Ege Univerziteta prof. dr. Haluk Baylas, koji je predvodio tursku delegaciju, izrazio je zadovoljstvo što je došlo do saradnje između ova dva univerziteta koji su vrlo slični.

On očekuje da će primjer saradnje između muzičkih akademija, koja će biti realizirana u narednom periodu, slijediti i drugi fakulteti.

Uz delegaciju Ege Univerziteta bio je i počasni konzul BiH u Turskoj Kemal Baysak, koji je dao značajan doprinos u pokretanju saradnje između dva univerziteta.