BiH
0

Potpisan protokol o saradnji između Kantona Sarajevo i Centra "Vladimir Nazor"

FENA
Protokol o međusobnoj saradnji za podršku u odgoju i obrazovanju djece s poteškoćama u razvoju i učenju u KS-u potpisali su danas ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Safet Kešo, ministar zdravstva Mustafa Cuplov te ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Emina Dubravić s v.d. direktorom Centra "Vladimir Nazor" Markom Grujičićem.

Protokol predviđa izdvajanje finansijskih sredstava za Odjel za opservaciju i dijagnostiku, Odjela za dnevni boravak djece s težim kombinovanim smetnjama koja nisu obuhvaćena nijednim drugim vidom aktivnosti u školskom sistemu te Odjela za multidisciplinarne resursne aktivnosti stručnjaka za podršku djeci u razvoju i pripremanju za njihovu inkluziju u zajednicu.

Kontinuirana finansijska podrška KS-a Centru "Vladimir Nazor" ove godine bit će realizirana putem Ministarstva obrazovanja i nauke koje je izdvojilo 100.000 KM te Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice s iznosom od 65.000 KM. Podršku Centru dat će i humanitarna organizacija "Place flame Foundation" iz Holandije koja će izdvojiti 70.000 KM.

"Ministarstvo zdravstva će sukladno s Protokolom osigurati putem J.U. Dom zdravlja KS-a potrebni zdravstveni kadar: specijaliste neuropsihijatra i pedijatra koji će po potrebi jedanput u mjesecu a zavisno od potreba i češće posjećivati Centar", kazao je ministar Cuplov.

Ističući značaj ove ustanove ministar Kešo je pohvalio njihov rad i zalaganje koji su doveli do činjenice da je Centar "Vladimir Nazor" jedna od najreprezentativnijih ustanova ove vrste u KS-u, BiH i šire.

"Kroz Odjel za opservaciju i dijagnostiku u prosjeku godišnje prođe oko 150-oro djece. Centar je na zahtjev J.U. "Djeca Sarajeva" izvršio i pregled, odnosno, opservaciju djece iz svih vrtića na području KS-a i ova pomoć nam je itekako dobro došla", kazao je v.d. direktor Centra Marko Grujičić.

Centar ima 146 štićenika (83 s lakšom retardacijom i 63 s težom). O njima se brine 44-oro uposlenih.