BiH
0

Potpisan protokol na osnovu kojeg će se rješavati glavni radnički problemi

FENA
U Domu sindikata BiH u Sarajevu danas je potpisan protokol između Vlade FBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH koji se odnosi na rješavanje osnovnih radničkih problema kao što su usklađivanje plaća s troškovima života, poboljašanje uvjeta rada, uvezivanja staža i rješavanja unutrašnjih dugova radi povećanja proizvodnje.

Uime Vlade protokol je potpisao premijer FBiH Nedžad Branković, a uime Saveza samostalnih sindikata BiH predsjednik Edhem Biber.

Potpisani protkol, prema riječima premijera Brankovića, dokaz je jačanja dijaloga između Sindikata i Vlade i govori o konkretnim potrebama radnika i nastojanjima da im se udovolji.

"Mi smo dvije institucije između kojih se dešava život i zato moramo raditi programirano, jer samo tako možemo ozdraviti ukupno stanje", rekao je premijer Branković.

Ovim protokolom definirano je da će Vlada FBiH pokrenuti postupak usklađivanja najniže brutosatnice s troškovima života, koju bi u ovom trenutku, prema mišljenju i Vlade i Sindikata, trebalo uvećati za 10 posto.

Vlada će, također, nastaviti da rješava probleme radnika koji su u procesu privatizacije, stečaja ili likvidacije firme ostali bez posla, organizirat će tematsku sjednicu na kojoj će analizirati stanje i utvrditi mjere za poboljšanje privrede, s tim što će joj Sindikat dostaviti prijedlog mogućeg poboljšanja poslovnog ambijenta i zapošljavanja. Rok za realizaciju tog zadatka je prvo polugodište tekuće godine.

Vlada FBiH će, kako se ističe u protokolu, preispitati i korištenje sredstava službi za zapošljavanje namijenjenih za povezivanje radnog staža radnika koji su ostali bez posla u procesu stečaja, likvidacije ili privatizacije.

Vlada će nastaviti i aktivnosti na provođenju reforme javne uprave i smanjenju javne potrošnje, te će nakon razmatranja izvještaja o izvršenoj kontroli Federalne direkcije robnih rezervi, na bazi utvrđenog stanja i činjenica, poduzeti odgovarajuće mjere za saniranje tog stanja i utvrditi eventualne odgovornosti u ovoj direkciji.

Prema protokolu, Sindikat daje punu podršku Vladi FBiH u vezi s pitanjem revizije privatizacije i preporučuje Parlamentu FBiH da što prije donese zakon o kontroli i reviziji privatizacije. Definirani rok za tu aktivnost je prvo polugodište 2008. Sindikat Vladi daje podršku da prodajom tzv. iračkog duga od oko 51 milion američkih dolara osigura sredstva za hitno rješavanje problema u namjenskoj industriji.

Sindikat i Vlada saglasni su i da je neophodna češća komunikacija federalnih ministara i predsjednika granskih sindikata i da je neophodno definirati zajedničku politiku djelovanja radi onemogućavanja trgovačkih i drugih lobija da destabiliziraju tržište BiH.

Potpisivanju protokola prisustvovali su federalni ministri Desnica Radivojević, Salko Obhođaš, Perica Jelečević, pomoćnici nekih federalnih ministara, te predsjednici granskih sindikata Saveza samostalnih sindikata BiH. Realizaciju svih aktivnosti definiranih u protokolu pratit će zajednička komisija sastavljena od predstavnika Vlade i Sindikata.