Vrbas, Una i Sava
28

Potpisan "protokol" koji bi trebao poboljšati reakciju države u slučaju poplava

I. P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Sarajevu je danas potpisan Protokol za obavještavanje institucija o prognozi poplava za rijeke Vrbas, Unu i Savu.

Kroz ovaj Protokol se definišu uloge domaćih institucija u procesu obavještavanja prognoziranja poplava. Kako je rečeno, tako će se osigurati da informacije o nadolazećim poplavama na vrijeme stigne do ugroženih područja kako bi se općine brzo pripremile i rano reagovale.

"Po tom sistemu, prvo će biti obavješteno Ministarstvo sigurosti BiH, zatim Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalna uprava civilne zaštite, kantonalne civilne zaštite i općinske civilne zaštite", rečeno je prilikom potpisivanja Protokola.

Sistem ranog upozorenja na poplave razvijen je u okviru UNDP-ovog projekta i doprinijet će smanjenju polavnog rizika za više od 200.000 stanovnika slova Vrbasa.

Također, predstavljen je projekt "Integrisanje klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava u slivu Vrbasa" koji ima za cilj da pruži podršku vlastima u BiH na svim nivoima da se prilagode rizicima od poplava kroz primjenu novih tehnologija koje će omogućiti ekonomske aktivnosti otpornije na klimatske promjene.

Projekt je implementirao UNDP, a finansirao Globalni fond za okoliš (GEF), u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, entitetskim ministarstvima nadležnim za upravljanje vodama i civilnim zaštitama, i 14 općina u slivu rijeke Vrbas.

Globalni fond za okoliš za ovaj projekat osigurao 400.000 KM, dok su entitetske agencije osigurale 200.000 KM.