Radovi na 60 lokacija u BiH
10

Potpisan projekat deminiranja vrijedan 1,3 miliona eura

SRNA
Delegacija EU u BiH i Udruženje za borbu protiv mina "STOP mines" Pale potpisale su ugovor o realizaciji projekta, vrijednog 1,3 miliona eura, kojim su planirani radovi na 60 sumnjivih i rizičnih lokacija u BiH.

Poseban akcenat bit će stavljen na povezivanje protivminskih akcija i razvoj u lokalnim zajednicama.

Operacije na terenu počet će na proljeće 2013. godine, čim se steknu uslovi za deminiranje i trebalo bi da traju 20 mjeseci, saopćeno je iz Udruženja "STOP mines".

Za provođenje kompletnog projekta "Podrška strategiji protivminskih akcija" predviđeno je angažovanje 30 deminera raspoređenih u tri tima, dvije mašine za deminiranje, kao i pasa specijalno obučenih za pronalažanje mina.

Sve zadatke za deminiranje određuje Centar za uklanjanje mina u BiH prema listama prioriteta.

Ovaj projekat izvođenja operacija humanitarnog deminiranja finasirat će EU iz IPA fondova sa 1,125 miliona eura, dok će razlika obaveznog sufinansiranja od 175.000 eura biti osigurana iz budžeta lokalnih zajednica, partnera u realizaciji projekta.

"STOP mines" do sada je uspješno završio tri projekta koja je finasirala EU ukupne vrijednosti oko pet miliona eura.

U okviru ova tri realizovana projekta deminirano je oko 6,2 miliona metara kvadratnih rizičnih površina na 162 lokacije u 45 općina u BiH. U sklopu prethodnih projekata nabavljena je veoma vrijedna oprema za humanitarno deminiranje.