Povećana osnovica
21

Potpisan novi kolektivni ugovor: Bolji status državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo

I. M.
Foto: Vlada Kantona Sarajevo
Foto: Vlada Kantona Sarajevo
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo Elvis Zornić potpisali su danas tekst novog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima državne službe KS.

Potpisivanju je prethodilo nekoliko sastanaka na kojima je usaglašavan tekst ugovora, a kojim će biti poboljšan status i primanja državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo, s obzirom na svakodnevna poskupljenja i sve skuplji životni standard.

"Drago mi je da smo uspjeli doći do dogovora koji zadovoljava obje strane, a prvenstveno radnike u organima državne službe. Fer i konstruktivan socijalni dijalog je naše opredjeljenje od početka mandata i upravo takav odnos je dao rezultate u vidu Ugovora koji smo danas potpisali", rekao je premijer Uk.

Novim Kolektivnim ugovorom predviđeno je povećanje plata, poboljšanje uslova rada i prava radnika, kao i druga važna pitanja koja se tiču radnika u javnom sektoru, uz povećanje osnovice za obračun plate sa 330 na 385.

Kako navode iz Sindikata, ovaj Kolektivni ugovor na najbolji način zadovoljava interese i potrebe radnika u ovom trenutku i još je jedan dokaz dobrog socijalnog dijaloga.

Predsjednik Sindikata Elvis Zornić istakao je da se iz godine u godinu poboljšavaju prava radnika u ovom sektoru, te da je glavni cilj da se državni službenici i namještenici primanjima i drugim pravima približe kolegama iz drugih grana. Zahvalio je Vladi i premijeru Uku na razumijevanju.

"Napokon, nakon više od 10 godina smo vratili oduzeta prava državnim službenicima i namještenicima. Ove godine vratili smo i ocjenu 'naročito uspješan' na pet posto i 'uspješan', koja do sada nije postojala, na dva posto. Sve to uz osnovicu koja od 1. januara iznosi 385 KM", objasnio je Zornić.