{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan Memorandum za Projekt promoviranja pokretljivosti tržišta rada

F
7.6.2007. u 14:20
0
0
Potpisan Memorandum za Projekt promoviranja pokretljivosti tržišta rada
0
Potpisan Memorandum za Projekt promoviranja pokretljivosti tržišta rada
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i direktor Ureda za ekonomsko restrukturiranje Misije USAID-a u BiH Gregg Witala, koji zamjenjuje direktoricu USAID-a Jane Nandy u njenom odustvu, potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju za Projekt promoviranja pokretljivosti tržišta rada (ELMO).
Riječ je o projektu koji finansira USAID, osmišljenom kao podrška razvoju malih i srednjih preduzeća, s ciljem otklanjanja regulatornih prepreka i proširenja baze podataka za naplatu doprinosa i racionaliziranje stopa doprinosa.

Kako je novinarima rečeno nakon potpisivanja za ovaj projekt je određeno 12 miliona dolara tokom perioda trajanja od četiri godine.

"Usluge koje ovaj projekt nudi su jednake i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj i od vlada u oba entiteta zavisit će koja će sredstva povući", kazao je direktor Ureda za ekonomsko restrukturiranje Misije USAID-a u BiH Gregg Witala.

Federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević je nakon potpisivanja istaknuo značaj početka implementacije ELMO projekta koji tretira pokretljivost na tržištu rada u FBiH.

Prema njegovim riječima, to je koristan projekt za FBiH u gospodarskoj sferi gdje će dovesti do nekoliko bitnih ciljeva kada je u pitanju tržište rada. Prije svega je fokusiran na mala i srednja preduzeća gdje će se kod implementacije zadanih ciljeva stvoriti povoljniji uvjeti na tržištu radne snage.

"Bitan segment u ovom projektu je multidisciplinarni pristup nekoliko ministarstva - Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo finansija, zdravstva, Uprava za inspekcijske poslove FBiH, Porezna uprava, a suština priče u ovom projektu je da se ujednače baze podataka kad su u pitanju obveznici prema budžetu i vanbudžetskim fondovima. Tako da u isto vrijeme na jednom mjestu imamo pozicionirane baze podataka koje će biti dostupne svim zainteresiranim stranama“, kazao je ministar Jelečević. Dodao je da se time eliminira pozicija neformalnog tržišta rada, odnosno sivog tržišta.

Na taj način ćemo, kazao je on, osigurati prelijevanje iz neformalnog u formalni sektor zapošljavanja, povećati zaposlenost, a pojačat ćemo vanbudžetske fondove, što je osnovni cilj ovoga projekta. Tu se prije svega misli na socijalne fondove zdravstvene zaštite, Fond za mirovinsko osiguranje i Fond za zapošljavanje.

Prema njegovim riječima, jako bitana elemet u projektu ELMO je ekonomsko-socijalni dijalog koji se vodi u Ekonomsko-socijalnom vijeću i njegova uloga se mora osnažiti u smislu što efikasnijeg jačanja gospodarske sfere u FBiH.

"Cilj je konsolidacija, jačanje budžetskog i vanbudžetskog sektora, a samim tim i jačanje gospodarske osnove čitavog društva“, kazao je Jelečević.

Direktor Ureda za ekonomsko restrukturiranje Misije USAID-a u BiH Gregg Vitala je kazao da je američka vlada dosad utrošila više od milijardu dolara kako bi pomogla BiH da se oporavi od rata i krene ka evropskim integracijama.

"Sada smo fokusirani na jačanje ekonomskog razvoja koje će pomoći da BiH stvori jaku i živu ekonomiju, ekonomiju koja će biti konkurentna ne samo u regionu, Evropi nego i u svijetu. U sklopu ovih napora nadamo se da ćemo pomoći vladama Federacije BiH i RS-a da riješe manjkavosti koje se odnose na tržište rada, a koje predstavljaju ključne prepreke u razvoju privatnog sektora“, kazao je Witala.

Nadamo se, dodao je on, da će naš četverogodišnji projekt vrijedan 12 miliona dolara pomoći da se otklone prepreke koje stoje na putu pokretljivosti radne snage i fleksibilnosti i ovdje i u RS-u.

Prema njegovim riječima, ovaj memorandum pokazuje da su vlasti FBiH odlučne da rade na većoj mobilnosti radne snage i fleksibilnosti putem prakse kolektivnih pregovora u skladu s principima tržišta rada. Potrebno je također da se implementiraju fleksibilniji zakoni o radu koji će biti efikasni kao i da se izvrši reforma inspekcije rada, kazao je on.

Premijer Federacije BiH Nedžad Branković je rekao da sadržaj projekta, koji će biti konačan proizvod ovog memoranduma i jedan od važnih instrumenata koji će poslužiti Vladi da primijeni i provede projekt ujednačavanja poslovnog ambijenta jedinstevnog ekonomskog prostora na nivou BiH.

Napomenuo je da je Vlada FBiH nešto kasnije ratificirala i dala saglasnost za potpis ovog memoranduma samo iz jednog razloga.

"Cijenimo da ukupan projektni zadatak ovog projekta koji će se raditi, a koji je usaglašen na nivou Ekonomsko-socijalnog vijeća, samo u jednom svom detalju nije zadovoljavao standarde Vlade FBiH. Nismo željeli da imamo dvije baze podataka, željeli smo jednu bazu podataka. Ali, s obzirom na to da projekt treba da se realizuje na području cijele BiH u sadašnjem ambijentu kakav imamo, nadamo se da će četverogodišnji period, koliko će trajati izrada ovog projekta, ipak stvoriti kvalitetniji ambijent, kvalitetniji odnos prema ukupnom problemu pokretljivosti tržišta rada ne samo u entitetima nego u cijeloj BiH i da će ipak ova država jednog dana imati jednu referentnu bazu podataka kad se tiče i ove oblasti“, kazao je premijer Branković.

Istaknuo je kako Vlada FBiH želi da nastavi aktivnosti suzbijanja rada nacrno, „jer to je onaj rezervni prostor u kome ćemo na račun ekstraprofita onih koji ne plaćaju državi doprinose ići na rasterećenje korporativnih taksi i pravljenje povoljnijeg ambijenta za one biznismene koji žele regularno da rade u ovoj državi“.

"Zbog toga što u ovom projektu vidimo značajan instrument za realizaciju tog zadatka, Vlada je ratificirala i danas potpisala memorandum o pristupu i izradi ovog projekta“, kazao je premijer Branković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: