{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan Memorandum o saradnji na razvoju informatizacijskog društva u BiH

F
9.7.2007. u 13:45
0
0
Potpisan Memorandum o saradnji na razvoju informatizacijskog društva u BiH
0
Potpisan Memorandum o saradnji na razvoju informatizacijskog društva u BiH
Ministar komunikacija i prometa BiH Božo Ljubić i zamjenik rezidentnog predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Stefan Priesner danas su potpisali Memorandom o razumijevanju u vezi sa strateškim okvirom za dugoročno partnerstvo u oblasti razvoja informacijskog društva.
-Cilj je uspostaviti široki okvir s UNDP-jem da bi se svi ostali partneri iz multilateralnih organizacija, kao što su Evropska komisija, međunarodne finansijske institucije i privatna industrija, mogli na efikasan način uklopiti u projekt informatizacije društva čije je provođenje od dominantno razvojnog značaja za BiH, izjavio je Ljubić.

Korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) u javnom sektoru prepoznato je kao jedna od značajnih komponenti u dugoročnom razvoju BiH. Tim okvirom se Ministarstvo prometa i UNDP obavezuju na prihvaćanje i poduzimanje svih potrebnih nadležnosti i aktivnosti na planiranju politika i provedbu konkretnih projekata povezanih s razvojem informacijskog društva u BiH.

Prije tri godine usvojena je politika razvoja informacijskog društva u BiH, izgrađena strategija informatizacije BiH i sačinjen akcioni plan za njihovo provođenje. Prepoznato je osam oblasti informatizacije bh. društva – pravna infrastruktura, elektronsko obrazovanje i uprava, IKT infrastruktura i industrija, elektronsko zdravstvo, poslovanje i okoliš, od kojih se neke već realizuju u tom stalnom i otvorenom procesu.

Priesner je kazao da se Memorandumom sistematizuje saradnja u ovoj oblasti, a posebno je izdvojio tri segmenta.

-Razvit ćemo sveobuhvatan program e-vlade za koji će nam biti potrebno tri do pet godina, a koji ujedno predstavlja integralni dio reforme javne uprave u BiH – istakao je Priesner.

Obuhvaćeno je i jačanje institucionalnih kapaciteta BiH za strateško planiranje i razvoj javnih politika i unapređenje regionalne i međunarodne saradnje u ovoj oblasti.

UNDP u ovom slučaju pruža podršku cjelokupnom projektu i Memorandum naglašava poverenje kreirano između BiH i UNDP-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: